„Szorgalmazással” harcolna az RMDSZ a diszkrimináció ellen

Javaslata értelmében az olasztelki lány nem kaphatna magyar nyelvű orvosi ellátást Kolozsváron.
Hirdetés

Régóta tudjuk, hogy az RMDSZ „az érdek- és politikai képviselet minden szintjén fellép” a magyarság hátrányos megkülönböztetése ellen, a biztonság kedvéért azonban Kelemen Hunor még egyszer hangsúlyozta mindezt hétfőn, derül ki az RMDSZ közleményéből.

Az érdekképviselet harci kedvének felhorgadása azt követően történik, hogy tíz nappal ezelőtt a kolozsvári sürgősségi gyerekkórház egyik orvosa megalázott egy olasztelki lányt és családját, mivel nem tudtak jól románul.

„Romániában nem válhat megszokássá az, hogy a magyarok nem érezhetik biztonságban magukat szülőföldjükön. Nem válhat mindennapos gyakorlattá az, hogy megsértik emberi jogaikat” – szögezte le határozottan Kelemen Hunor.

Ezért emlékeztetett, hogy az RMDSZ panaszt tett a diszkriminációellenes tanácsnál, ezen túl pedig

még hatékonyabban fellép

a szavazópolgárok magyar emberek! érdekeinek védelmében.

És akkor jöjjön, aminek jönnie kell: az RMDSZ erőteljes intézkedéseket tervez, amelyek célja a diszkrimináció visszaszorítása.

Két lépésben tervezi az érdekvédelmi szövetség térdre kényszeríteni a diszkriminációt, mindkét lépés egy erőteljes szorgalmazás formájában történik majd meg.

Hirdetés

Első lépésként:

az RMDSZ szorgalmazza

„a törvénykezésben” annak a jogszabálytervezetnek a mielőbbi elfogadását, amely „az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést biztosítja a magyar embereknek”. Ez a tervezet azt írná elő, hogy „azokon a településeken, ahol a kisebbségi közösségekhez tartozók lélekszáma meghaladja a húsz százalékot, a betegek anyanyelvükön fordulhassanak az egészségügyi személyzethez”. Sajnos, ez az előírás nem tenné lehetővé, hogy az olasztelki lányéhoz hasonló esetben egy legalább húsz százalékban magyarok lakta településről érkező személy magyar nyelven kaphasson orvosi ellátást Kolozsváron, ott ugyanis a magyarság számaránya húsz százalék alatt van. (Tessék otthon megbetegedni, eltörni kezet-lábat!)

Második lépésként

az RMDSZ „szorgalmazza és támogatja”

azokat a civil fellépéseket, „amelyek arra irányulnak, hogy a magyar emberek jogorvoslatot kapjanak azokban a helyzetekben, amikor jogaik sérülnek nemzeti hovatartozásuk miatta”.

„Civil partnereinkkel egy olyan platformot fogunk létrehozni, amely révén jogsegélyt kaphatnak az olaszteleki lányéhoz hasonló vitás ügyek érintettjei. Minden ilyen esetben fel fogunk lépni, közösségként is meg kell üzennünk azt, hogy nem tehetnek velünk bármit, nem válhat megszokássá a magyar emberek megalázása ebben az országban” – szögezte le határozottan az RMDSZ elnöke.

Hirdetés