A strasbourgi emberi jogi bíróság elítélte Romániát

És tetemes kártérítést ítélt meg az 1989-es forradalom áldozatainak, akiknek az ügyét a román bíróság nem vizsgálta ki megfelelően.
Hirdetés

Az 1989-es forradalom tizenhét áldozata vagy azok hozzátartozói azért perelték be a román államot az Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert nem vizsgálta ki kellő alapossággal a Ceaușescu bukásához vezető forradalom eseményeit – a ’89-ben mintegy 1200-an vesztették életüket, és több mint 3 ezren sebesültek meg.

A strasbourgi bíróság kedden hozta nyilvánosságra ítéletét, mely szerint az áldozatok – vagy azok hozzátartozói – fejenként 15 ezer eurós kártérítést kell kapjanak a román államtól.

Romániában a katonai ügyészség tavaly októberben elutasította a forradalmárok érdekeit védő December 21. Egyesület kérését, hogy indítsák újra a nyomozást, és állapítsák meg, kit terhel büntetőjogi felelősség a sortüzekért, gyilkosságokért.

Az egyesület a bírósághoz fordult jogorvoslatért, de a legfelső bíróság januárban megállapította, hogy a felperes nem perképes. Ezért több mint 300 akkori áldozat vagy azok hozzátartozói támadták meg bíróságon a katonai ügyészség elutasító döntését. Ebben a perben román bíróságon még nem született ítélet.

Romániát a strasbourgi bíróság nem először kötelezte kártérítés fizetésére ugyanezért. Tavaly januárban a forradalom 81 áldozata számára ítéltek meg összesen 832 500 euró kártérítést.

Hirdetés