Egyre több migráns érkezik Görögországba

Óriásit nőtt a számuk a héten. Új útvonalat is találtak.
Hirdetés

Keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala. Februárban eddig összesen 27 ezer 555 migráns jött a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található Kasztelórizon szigetét is célba vették csónakjaikkal. Az alig 250 lakosú sziget jelenleg mintegy ezer menekültről igyekszik gondoskodni. „Az embercsempészek mintha éppen az EU migrációs ügyben tartott csúcsértekezlete alkalmából nyitották volna meg ezt az útvonalat” – kommentálta a fejleményt szombaton a Kathimerini című athéni napilap.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre,

több mint duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek.

Februárban eddig összesen 27 555 migráns érkezett ezen a tengeri útvonalon, közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában. A görög média szerint a menekültáradat ugrásszerű növekedése feltehetően annak tudható be, hogy a török kormány nyomás alá akarja helyezni európai tárgyalópartnereit.

Hirdetés

Március elején egy újabb rendkívüli uniós csúcsot terveznek tartani Törökország részvételével, hogy mielőbb kidolgozzanak egy EU-török akciótervet. Ennek eddig ismert részletei szerint

Ankara 3 milliárd eurót kapna a szíriai menekültek helyzetének javítására.

Cserében Törökországnak fokoznia kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot.

Hirdetés