Meghalt Umberto Eco

A világhírű olasz regényíró, filozófus, kritikus 84 éves korában hunyt el.
Hirdetés

Umberto Ecót péntek este, otthonában érte a halál – közölte családja. A The Guardian szerint az író rákban szenvedett.

Umberto Eco 1932. január 5-én született az észak-olaszországi Alessandriában. Egyházi nevelésben részesült, majd a torinói egyetemen középkori filozófiát és irodalmat tanult. 1954-es diplomaszerzése után nem sokkal az egyetemen helyezkedett el, illetve számos kiadóháznak dolgozott lektorként. 
 
Munkássága során főleg a középkori filozófiával és szemiotikával foglalkozott, de történeti, filozófiai és szemiotikai tárgyú írásai mellett jelentek meg tömegkommunikációval, irodalomkritikával és antropológiával kapcsolatos munkái is. Módszertani könyve, a Hogyan írjunk szakdolgozatot a magyar oktatási nyelvű egyetemeken is kötelező anyag szokott lenni.
 
Karrierje során a későbbiekben többek között oktatott a Harvard és a Columbia egyetemeken, és számos intézménytől kapott tiszteletbeli fokozatokat, de leginkább a bolognai egyetemen oktatott.
 
Tudományos és közéleti munkássága mellett Eco számos regényt is írt, ezek közül leghíresebb az 1980-ban megjelent A rózsa neve című középkori krimije, amelyből 1986-ban Sean Connery és Christian Slater főszereplésével készült film.
 
 
1988-ban jelent meg a Foucault-inga, 1994-ben A tegnap szigete, 2000-ben a Baudolino, 2005-ben a Loana kirányő titokzatos tüze, 2010-ben pedig A prágai temető című regénye, melyeket magyarra is lefordítottak. 2015-ben olaszol Numero Zero címen megjelent regényének magyar kiadását az Európa Könyvkiadó még korábban 2016 első felére ígérte.
 
Umberto Eco 2007-ben Magyarországon is járt, abban az évben ő volt a Budapesti Könyvfesztivál vendége – írja a hvg.hu.
 
„Halála óriási veszteség a kultúra számára, hiányozni fognak az írásai és a hangja, világos és élénk gondolatai, illetve embersége” – nyilatkozta a helyi sajtónak Matteo Renzi kormányfő – írja a Guardian.
 
Nem az olvasók elvárása szerint ír – mondta Eco a Guardiannak egy tavalyi interjúban: „Szerintem a szerzőnek azt kell írnia, amire az olvasó nem számít. A lényeg nem az, hogy megkérdezzük az olvasót, hogy mit szeretne, hanem hogy megváltoztassuk … hogy megalkossuk azt az olvasót, akit szeretnénk mindegyik történethet.”

Hirdetés