Már alkalmazzák Bogdan Diaconu el nem fogadott törvénytervezetét

Mégpedig Marosvásárhelyen. És a hírek szerint az RMDSZ ismét hallgat.
Hirdetés

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala máris életbe léptette Bogdan Diaconu magyar nyelvhasználatot korlátozó törvénytervezetét, áll a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen gerillacsoport közleményében.

A helyzet a következő: uniós forrásokból szépen felújították a marosvásárhelyi várat. Igazi turistaattrakció lett belőle. Persze, a látogatót alaposan tájékoztatni kell arról, hol is jár, mit is lát éppen. Csakhogy a polgármesteri hivatal valamilyen sajátos logika folytán úgy gondolta, a várat kizárólag románul tudó turisták fogják ellepni, talán egy kedvezményesen megvásárolható honfoglaló turistacsomag árán. Ugyanis a látványtervben szereplő 17 darab tájékoztató tábla közül eddig kihelyezetteken csak román nyelven közlik a szükséges információkat az arra járókkal. A gerillacsoport megjegyzi, hogy a városba látogató legtöbb turista magyarországi, akik sajnos nem értenek románul. De az angol, francia, német spanyol és egyéb nyelvekben jártas látogatónak is beletörik a bicskája a kimerítő tájékoztatásba. Elképzelhető, tesszük hozzá, hogy a táblák egy további védelmi rendszer elemei, nehogy az idegen nyelvűek véletlenül elfoglalják a várat.

Pontosítás gyanánt: a táblák egyik oldalán a középkori vár rövid története található három nyelven (románul, magyarul és angolul), a másik oldalon pedig ott a turistáknak szánt egynyelvű térkép.

A gerillacsoport azt is megjegyzi, hogy a város RMDSZ-es alpolgármestere és a városi tanács legnagyobb frakciója (szintén RMDSZ) nem tiltakozott a táblák nyelvi monotóniája kapcsán.

Hirdetés

A gerillák viszont megtették a magukét: tiltakozásképp a már kihelyezett táblákat megjelölték az általuk használt piros matricákkal, amelyeken a „Vrem bilingvism! – Kétnyelvűséget akarunk!” felirat található.

Ezek után mit mondjunk? Szavazzatok a gerillákra, vásárhelyiek!

Hirdetés