Az EMNP is megpályázza Várad polgármesteri székét

Zatykó Gyula országos alelnök a néppárt váradi polgármesterjelöltje. Az RMDSZ színeiben Huszár István indul.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csütörtökön jelentette be, hogy Bihar megye-szerte több mint negyven közigazgatási egységben indít jelölteket. A megyeszékhely polgármesteri tisztségéért Zatykó Gyula országos alelnök száll ringbe, a megyei tanácsosi jelöltlistát Csomortányi István Bihar megyei elnök vezeti majd. Zatykó nem először indul polgármesteri tisztségért, 2012-ben a frissen alakult párt megítélése szerint szép eredményeket ért el.

Az EMNP sajtótájékoztatójáról szóló közlemény beszámol arról, hogy Zatykó milyen elképzelésekkel rendelkezik Nagyvárad jövőjéről. Fontosnak tartja a fiatalság helyben tartását, úgy vélekedett, hogy az alacsony fizetések, a magas adók serkentik az elvándorlás folyamatát. Nagyváradnak a gazdasági kérdéseken túl néhány komoly természet- és egészségvédelmi problémával is szembe kéne néznie, így mihamarabb megoldást kell találni a város levegőjét károsító hőerőmű légszennyezésének csökkentésére, vagy a városhoz közeli zagytározó káros hatásainak korlátozására – jelentette ki. A kampányban ezen kérdések tematizálása mellett megoldási lehetőségeket is fel fog mutatni, ígérte Zatykó, aki a nagyváradi magyarság kisebbségi- és anyanyelv-használati jogának érvényesítésére is külön figyelmet kíván fordítani.

Csomortányi István arról számolt be, hogy felmérték a Bihar megyei önkormányzatok által kivetett adókat, és azt tapasztalták, hogy egyes polgármesterek a választási kampány miatt valótlanságokat állítanak a sajtóban. A politikus elmondta: az RMDSZ tisztségviselői által vezetett településeken a lehető legmagasabb adókat határozták meg, miközben a törvény lehetővé tette volna a minimális összeg kiszabását is. A két néppárti politikus a Bogdan Diaconu által beterjesztett magyarellenes törvénytervezetre is kitértek. Szerintük szégyenletes, hogy a tervezet úgy mehetett át hallgatólagosan a törvényhozáson, hogy az RMDSZ képviselői nem hallatták hangjukat ezzel kapcsolatban.

Nagyváradon az EMNP indulásával két magyar jelölt közül választhat a magyarság. Az RMDSZ polgármesterjelöltje Huszár István jelenlegi alpolgármester, míg a tanácsosi lista élére Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője került. Jelölésüket a múlt héten hagyta jóvá az RMDSZ megyei küldöttgyűlése. Utóbbit Kiss Sándor megyei elnök jelöltette.

Huszár kifejtette: célja a magyar érdekképviselet erősítése, melynek révén még szerethetőbbé tenni a várost a magyar közösség számára. Az infrastrukturális fejlesztések folytatása mellett fontosnak tartja, hogy a már korszerűsített közterületeket és közösségi helyeket töltsék meg élettel, kulturális és sportesemények szervezésével.

Hirdetés