Ortodox építészeti szörnyeteg kerül a Sapientia Egyetem mellé?

Úgy tűnik. Ráadásul a telket suhogó ingyen vágta a jó papokhoz a Kolozs Megyei Tanács.
Hirdetés

Úgy tűnik, a Mărăști-negyedben (Coastei avagy Karjala utca) felhúzott ortodox teológiai komplexumnak testvére születik, mégpedig a városközpontban, írja az actualdecluj.ro. Egész konkrétan, az új épület a Tordai út 2–14. szám alatt magasodik majd, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tőszomszédságában, és az egyre épülő görög-katolikus katedrális közelében.

A 3.500 négyzetméteres telek a Kolozs Megyei Tanács tulajdonában volt, amely 2008 tájékán megpróbálta azt hasznosítani, mégpedig a köz- és magánszfára között létrehozott partnerség keretén belül. Ám aztán a telek mégis az Ortodox Püspökség tulajdonába került. Ja, ingyen!

Na de mit ígért az ortodoxia annak fejében, hogy ajándékba kapja a telket? Nos, eleget: egy misszionárius központot, egy óvodát és egy, a környező iskolákat kiszolgáló sporttermet. A tervek viszont érdekes módon egészen mást mutatnak: az öt emeletes épület az esperességnek nyújt majd otthont, de lesznek ott irodák is, no meg egy kápolna. (Vagyis még egy ortodox templom.) A sportteremnek útközben nyoma veszett, az óvoda pedig három földszinti helyiségbe zsúfolódott. A műemlékvédelmi bizottság nem engedélyezte a tervet, ennek ellenére a polgármesteri hivatal rábólintott.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Ha az épületet felhúzzák, és hasonlítani fog a Karjala utcai teológiai komplexumhoz, akkor már most elmondhatjuk, hogy újabb építészeti szörnyszülöttje lesz Kolozsvárnak.

Hirdetés