II. János Pál intim levelezésben állt egy férjes nővel

A BBC One dokumentumfilmjéből a néhai pápa kevéssé ismert arca rajzolódik ki.
Hirdetés

Több száz levél és fénykép alapján bontakozik ki a néhai II. János Pál pápa több mint három évtizeddel ezelőtti, bensőséges barátsága egy házasságban élő nővel egy dokumentumfilmben, amelyet hétfőn este sugároz a BBC One tévécsatorna. A lengyel származású amerikai filozófiaprofesszornak, Anna-Teresa Tymienieckának írt leveleket

a Lengyel Nemzeti Könyvtár mindeddig a nyilvánosságtól elzárva őrizte,

ám a BBC most bepillantást nyert a Karol Wojtyla által írt levelekbe. A BBC szerint a levelezés a több mint tíz éve elhunyt II. János Pál pápa kevéssé ismert oldalát villantja fel. A cikk leszögezi, hogy a dokumentumokban semmiféle célzás nem utal arra, hogy az egyházfő megszegte volna az egyház törvényeit vagy cölibátusi esküjét.

Barátságuk 1973-ban kezdődött, amikor Tymieniecka felvette a kapcsolatot Karol Wojtyla bíborossal, az akkori krakkói érsekkel egy filozófiai munkája miatt. Az akkor ötvenéves asszony – Hendrick S. Houthakker harvardi professzor felesége – az Egyesült Államokból Lengyelországba utazott, hogy személyesen beszélhessen a bíborossal a könyvről. Levelezésük röviddel ez után kezdődött, a bíboros levelei eleinte formálisak voltak, de ahogy barátságuk elmélyült,

egyre bensőségesebb hangúak lettek.

Tymieniecka együtt dolgozott a bíborossal könyvének kibővítésén. Több alkalommal találkoztak, néha a bíboros titkárának jelenlétében, néha kettesben, és rendszeresen leveleztek.

Néhány közös fényképük, amelyet korábban nem publikáltak, Karol Wojtylát pihenés közben ábrázolja, köztük van 1978-ból egy kempingezős fotó is. De olyan képek is fennmaradtak, amelyek később a pápát a Vatikánban meglátogató Tymienieckáról készültek.

Amikor Wojtyla bíboros 1976-ban részt vett egy katolikus konferencián az Egyesült Államokban, Tymieniecka meghívta őt, hogy legyen a családja vendége New England-i vidéki otthonukban. A bíboros látogatást követő levelei arra utalnak, hogy Tymieniecka megosztotta vele heves érzelmeit, mert Wojtyla 1976 szeptemberében írott válaszában érezhetően küzd azzal, hogy

keresztényi értelmet adjon az elmélyült barátságnak.

A BBC beszámol arról, hogy Tymieniecka leveleit nem tudták megtekinteni. Tudomásuk szerint a levelek másolatát a Lengyel Nemzeti Könyvtár őrzi, amelynek hat évvel halála előtt, 2008-ban maga Tymieniecka adta el azokat. Az asszony levelei azonban nem szerepeltek a pápa levelei között, és a könyvtár nem erősítette meg a BBC-nek, hogy birtokukban lennének Tymieniecka levelei.

Hirdetés

II. János Pál pápa, aki 27 évig volt a katolikus egyház feje, 2005-ben hunyt el, és kilenc évvel később szentté avatták.

A Lengyel Nemzeti Könyvtár vitatja, hogy Wojtyla bíboros és Tymieniecka barátsága különleges lett volna. Szerintük kapcsolatuk egyike volt azon meleg baráti kapcsolatoknak, amelyeket a pápa ápolt.

Marsha Malinowski, egy ritka kéziratokkal foglalkozó kereskedő, aki a pápai levelek eladásában is közvetített, úgy véli,

Tymieniecka beleszeretett Wojtylába

kapcsolatuk elején. „Úgy vélem, ez teljesen kirajzolódik a levelezésükből” – mondta.

A levelekből kiderül, hogy a bíboros az asszonynak ajándékozta egyik legféltettebb kincsét, egy skapulárét, egy vállon átvetve a ruha alatt viselt fogadalmi nyakláncot, kettős szentképet.

Hirdetés