Orvoshoz menne hétfőn? Nincs jó hírünk

Ismét lerohadt az egészségügyi kártyarendszer.
Hirdetés

Talán elérkezett az ideje, hogy az egészségügyi minisztériumban létrehozzanak egy külön államtitkárságot, amely az egészségbiztosítási kártyarendszer összeomlásainak nyilvántartásával foglalkozik. Egyebet úgysem nagyon tehet, mivel a jelek szerint az informatikai rendszer úgy ahogy van, egy javíthatatlan selejt.

Ha ugyanis javítható lenne, a rendszert „működtető” Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) nem közölte volna, hogy vasárnaptól a régi jó és megbízható offline üzemmódban történik az orvosi szolgáltatások rögzítése, a receptek felírása és gyógyszertári kiváltása

(lefordítva ez azt jelenti, hogy a rendszer nem működik).

A CNAS nem tudja, meddig kell a háziorvosoknak és gyógyszerészeknek mellőzniük a csúcstechnika eme vívmányát, ugyanis fogalma nincs, mikor sikerül ismét beüzemelni a hálózatot. Ideiglenesen, persze, efelől ne legyenek kétségeink.

Az egészségbiztosítási kártyarendszert egy évvel ezelőtt mutatták be, amely a zöld gomb megnyomása után, élesben omlott össze. Ezt követően több mint fél évig halogatták a kötelező bevezetését,

a hatóságok hónapokig bénáztak a kártyák kézbesítésével,

Hirdetés

aztán a valahogy életre rugdosott hálózat hetente, sőt, naponta mondott csütörtököt.

Nemrég kiderült, hogy a CNAS-nak december közepétől nincs szerződése a rendszer karbantartására, mivel a régi lejárt, a még augusztusban kiírt közbeszerzési eljáráson pedig egyetlen cég sem merte vállalni a karbantartási feladatokat. Decembertől a hálózatot a CNAS saját szakemberei foltozgatják. Mint látjuk, sikertelenül.

Hirdetés