Világháború jöhet – mondja az egyik potenciális kirobbantó

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő figyelmezteti a Nyugatot és szövetségeseit.
Hirdetés

Az érintett hatalmaknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük és megállapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy külföldi szárazföldi intervenció új világháborút robbanthat ki – figyelmeztetett a Handelsblatt című német gazdasági lapnak nyilatkozva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Egyben úgy vélekedett, hogy a német kancellár által megtestesített, a menekültek befogadására vonatkozó európai politika „ostoba”.

A szárazföldi hadműveletek általában ahhoz vezetnek, hogy a háború állandóvá válik” – mondta Szíria kapcsán az orosz kormányfő hírügynökségi jelentések szerint a pénteki lapszámban közölt, de egyes részleteiben már előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban. (Az interjú értelemszerűen még azelőtt készült, hogy péntekre virradóra sikerült tűzszünetről megállapodni).

„Az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút” – nyilatkozott Medvegyev, rámutatva, hogy ez különösen az arab világra igaz, ahol “mindenki mindenki ellen harcol”.

„Minden oldalt arra kell kötelezni, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, egy új világháború kirobbantása helyett” – tette hozzá.

Medvegyev szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nyomást kell gyakorolnia az összes félre a tűzszünet érdekében.

Hirdetés

A szíriai kormányerőket támogató orosz légierő Aleppó város környékét bombázza. Az Egyesült Államok és más nyugati országok harci gépei szintén légicsapásokat hajtanak végre Szíria északi részén.

Szaúd-Arábia a közelmúltban felvetette, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni koalíció keretében kész lenne szárazföldi alakulatokat bevetni. Az ajánlatot a Pentagon tanulmányozza. Oroszország emellett nemrégiben azzal vádolta meg Törökországot, hogy beavatkozásra készül Szíriában.
Az európai menekültválságról szólva Medvegyev úgy vélekedett: „egész egyszerűen ostobaság volt nagyra nyitni az európai kapukat, s meghívni mindazokat, akik csak jönni akarnak. Az európai bevándorlási politika teljes kudarc, s mindez teljesen megdöbbentő.”

Medvegyev szerint az Európába érkezett emberek között sok – talán több száz, vagy akár több ezer – a bűnöző is, akik egy “időzített misszióval” érkeztek a kontinensre. „Csak arra várnak, hogy utasítsák őket, s utána úgy lépnek majd akcióba, mint a robotok” – vélte az orosz miniszterelnök.

 

Hirdetés