Szabó Ödön szerint „gyűlöletbeszéd” az elszámolásra való felszólítás

Azt szeretnéd, hogy számoljak el a Budapesttől kapott kormánytámogatással? Gyűlölködő vagy!
Hirdetés

A legjobb védekezés a támadás alapon gyűlöletbeszéddel vádolja azokat a politikai ellenfeleit Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, akik ráirányították a figyelmet a nagyváradi Ady-központ körüli rendellenességekre.

Szabó Ödön a Bihari Napló napilap pénteki számában reagált Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete elnökének a kedden megfogalmazott vádjaira. Csomortányi sajtótájékoztatón hívta fel arra a figyelmet, hogy Nagyváradon az elmúlt hetekben teljesen lebontották azt az Ady-központot, amelyet 2003-2004-ben a magyar állam támogatásával épített fel az RMDSZ-hez közel álló Mecénás Alapítvány. A politikus követelte, hogy az alapítványt létrehozó helyi RMDSZ-vezetők számoljanak el azzal a 800 ezer euróval, amely az Ady-központ felépítésére kapott magyar állami támogatásból szerinte eltűnt.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, aki Bihar megyei RMDSZ mellett a Mecénás Alapítványnak az ügyvezető elnöki tisztségét is betölti, a Bihari Naplóban közölt pénteki írásában a választási kampányra időzített, a magyarságot megosztó gyűlöletkampánynak minősítette a számonkérést.

„Mára kiderült egyértelműen, hogy nem mozgósít a több párt. Kiderült, hogy az RMDSZ folyamatos gyalázása csak elbizonytalanította a magyarokat” – állapította meg a politikus. Szabó Ödön úgy vélte, a szélsőségesen nacionalista román pártok gyűlöletbeszéde „nem ártott a magyarok önbizalmának, egységének, jövőbe vetett hitének annyit, mint az olyan emberek, mint Csomortányi (István), Szilágyi (Zsolt, az EMNP elnöke), Tőkés (László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke) magyar nyelvű, ezért hitelesebb, gyűlöletbeszédei”.
Szabó Ödön úgy vélte, hogy az Ady-központ ügyét felemlegető politikusok hazudnak, valós tényeket kavarnak valótlanokkal, válaszában azonban nem tért ki arra, hogy melyek a valótlan állítások. „Én hálás vagyok azért, (…) hogy a magyar emberek többsége folyamatosan, megtéveszthetetlenül hű maradt a szövetséghez, az RMDSZ-hez. Hálás, mert noha nagyon hangos a gyűlöletkampány, a Csomortányi-félék mindig kisebbségben maradtak” – jelentette ki az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az ügyvezető elnöke.

Aki esetleg nem emlékezne: a politikai ellenfeleit gyűlölködéssel vádoló Szabó Ödön többek között arról nevezetes, hogy saját mikrofonnal a kezében próbálta meg széttrollkodni az EMNT egyik rendezvényét, amelyen az RMDSZ botrányos nagyváradi utcanévfordításairól esett szó (Lásd Piros tó utca), később titokban megpróbálta levédetni a védjegyhivatalnál (vagyis gyakorlatilag eltulajdonítani az ötletgazdától) a nagyváradi Szent László Napok logóját, majd egy sajtótájékoztató alkalmával durva hangnemben oktatott ki egy újságírót, aki történetesen az egyik rivális politikai alakulat reklámtollával jegyzetelt.

 

Hirdetés