Fancsali Ernő lehet az EMNP polgármesterjelöltje Kolozsváron

A Néppárt önálló jelöltlistákat állít Kolozsváron és a megye húsz községében.
Hirdetés

Kolozs megyében Kolozsváron és húsz községben indít önkormányzati jelöltlistát az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), hét községben és Kolozsváron pedig polgármesterjelöltet, továbbá megyei tanácsosjelölt-listát is állítanak – döntöttek a megyei szervezet választmányi ülésén.

Noha nevekről nem esett szó az ülésen, néppárti forrásokból úgy értesültünk, hogy

Kolozsváron Fancsali Ernő, az EMNP városi szervezetének elnöke lesz a párt polgármesterjelöltje.

Megkeresésünkre Fancsali nem kívánta kommentálni az értesülést.

Soós Sándor, az EMNP Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint arra számítanak, hogy a június 5-i választásokon legalább megkétszerezi 2012-es eredményét a Néppárt.

A választmányi ülésen elhangzott: a magyar szavazatok maximalizálása érdekében

a Kolozs megyei Néppárt továbbra is nyitott a többi magyar politikai szervezettel való egyeztetésre.

Hirdetés

Mint ismeretes, az EMNP megyei szervezete korábban tárgyalásokat kezdeményezett a másik két magyar párttal a választási együttműködésről. A Néppárt azt szerette volna, hogy az RDMSZ kolozsvári polgármesterjelöltje, Horváth Anna függetlenként induljon, a három magyar párt (az RMDSZ, az EMNP és az MPP) pedig választási koalícióban induljon az önkormányzati választásokon.

Az RMDSZ elutasította a javaslatot arra hivatkozva, hogy ha Horváth Anna nem az RMDSZ színeiben indul a választáson, akkor – mivel nem lesz rajta a párt listáján – nem jut be a helyi tanácsba, tehát elvész az esélye a további alpolgármesterségének, illetve hogy a választási törvény nem teszi lehetővé, hogy a nemzeti kisebbségek szervezetei választási koalíciót hozzanak létre.
 

Hirdetés