Börtönirodalom mint kiállítási tárgy

A Poarta Albă-i börtönben írt művek tekinthetők meg a konstancai megyei könyvtárban.
Hirdetés

Ilyen az, amikor a csalás és a korrupció már művészi szintet ér el: a Poarta Albă-i börtönben szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak által a börtönben írt művekből nyílt kiállítás a Konstanca megyei könyvtárban.

A könyvtár illetékesei szerint a kiállítás ötlete onnan származik, hogy az elítéltek által a börtönben írt „tudományos” művekkel kapcsolatos közelmúltbeli botrány kirobbanása nyomán az intézmény közösségi oldalán egy olvasó arról érdeklődött, megtekinthetők-e valahol a könyvek. Ennek nyomán a könyvtár Ellentmondásos szerzők címmel nyitott tárlatot a művekből. Megtekinthető többek között Miron Mitrea volt szociáldemokrata közlekedési miniszter Szubjektív emlékek. Pillanatképek a közelmúlt történelméből, illetve Mi nem politizálunk című műve, de a törvénytelen átigazolások miatt elítélt játékosügynök, Victor Becali által a labdarúgó-világbajnokságok statisztikai adatinak, illetve a labdarúgóklubok menedzselésének témájában írt művei is.

Mellettük a helyi katasztrófavédelem három elítélt egykori vezetőjének műveit is kiállították – mindhárom kötet a katasztrófavédelem témájában íródott. Mint ismeretes, a botrány azért tört ki, mert kiderült: közel kétszáz elítélt élt vissza azzal a lehetőséggel, hogy minden egyes, a börtönben megírt tudományos mű után harminc nappal csökken a büntetés időtartama. Ennek nyomán ugyanis kétes minőségű, részben plagizált művek százai kerültek ki a börtönökből. A jelenség miatt a kormány szeptemberig felfüggesztette az ezt lehetővé tevő törvénycikkelyt.

Hirdetés