Soron kívüli restitúció aranyér miatt

A kormányfői ellenőrző hatóság szerint a restitúciós bizottság meglehetősen lazán kezelte a soron kívüli elbírálást kérő visszaigényléseket.
Hirdetés

Aranyérre is hivatkoztak egyes visszaigénylők, amikor kérvényük soron kívüli elbírálását kérték az Országos Ingatlan-visszaszolgáltatási Hatóságtól (ANRP) – derül ki a miniszterelnöki ellenőrző testület által a restitúciós ügyek átvizsgálása után kiadott jelentésből.

A 2008 és 2011 közötti időszakban 1407 visszaigénylési ügyben döntöttek normális ügymenetben, míg 2269 esetben soron kívül bírálták el a dossziékat. Ebből 131 esetben olyan visszaigénylésekről volt szó, amelyeket nem a jogos örökösök nyújtottak be, hanem az örökösödési jogot megvásárló személyek. A jelentés kiemeli, hogy a vizsgált időszakban a soron kívül megoldott ügyek száma jóval nagyobb volt, mint a beérkezési sorrendben elbírált dossziéké, így a restitúciós bizottság a kivételt tette szabállyá.

Mivel nem létezett olyan kritériumrendszer, amely egyértelműen leszögezte volna, milyen indokkal lehet egy visszaigénylésről soron kívül dönteni, a soron kívüli igényléseket összegyűjtötték, és egyszerre döntöttek róluk, bár – az ellenőrző testület szerint – voltak olyan kérvények, amelyekhez semmilyen bizonyító iratot nem csatoltak, amely igazolta volna, hogy a visszaigénylő valóban jogosult a soron kívüli elbírálásra.

Hirdetés

Az indokok között olyan betegségek szerepeltek, mint a paranoia, a csontritkulás, a depresszió, a pánikrohamok vagy a vastagbélproblémák.

Az egyik igénylő – igazoló iratok nélkül – azon az alapon kért soron kívüli elbírálást, hogy 82 éves, és három, drága műtéti beavatkozásnak kell alávetnie magát, egy másik pedig azzal érvelt, hogy 93 éves, és szociális támogatásból él az Egyesült Államokban. A jelentés szerint olyan igénylő is akadt, aki azzal indokolta a gyorsított elbírálás iránti igényét, hogy etnikai alapon üldözik.

Hirdetés