Hogy lehet kicselezni a dohánystop-törvényt?

Hamarosan vége a kocsmai füstölésnek. Egyesek ujjonganak. Mások mérgelődnek. Mások meg gondolkodnak.
Hirdetés

Nevezetesen azon, hogyan lehetne túlélni a dohányzás szempontjából végzetes március 13-át, amikor is érvénybe lép Európa egyik legvadabb bagófüstellenes törvénye.

Az egyik ilyen haladó gondolkodó, Mihai Ursu újságíró, a következő módszereket ajánlja:

1. Csak tagoknak. Magyarán, a kocsma immáron nem nyilvános hely, hanem magánklub. Vagyis vannak tagsági kártyák, a tagok aláírnak egy belépési nyilatkozatot (amely tartalmazza a szentségtörő kitételt, hogy ebben a klubban bizony füstölés van), fizetik a szimbolikus havi tagdíjat, a bejáratnál pedig ott áll egy cerberus, aki távol tartja a kiskorúakat. És ennyi.

2. Lock-in (magyarán, bezár). A Nagy-Britanniában divatozó módszer hívei a nap egy bizonyos órája után egyszerűen lakatot tesznek a kocsmára. Attól a perctől kezdve a kocsma nem nyilvános hely. Aki bent van, bármikor kimehet, viszont senki sem jöhet be. Ja, és mindenki dohányozhat. És ennyi.

Hirdetés

3. Templom. A kicsit elrugaszkodott javaslat azon a történelmi előzményen alapszik, hogy a rasztafariánusok alapította vallás szerves része a füvezés. Ha az ember hitéhez hozzátartozik a szívás, az elvileg állam nem állhat a megváltás útjába. Persze a rasztafariánusok azért gyakran megszívták, és nem a pipára gondolunk. Mert a törvény az törvény. Viszont a dohány nem illegális drog. Még ha egészségtelen is. Úgyhogy vallást is lehet alapítani, melynek része a Mindenhatóval füstölés útján történő kapcsolatfelvétel. Beiratkozás az 1. pontban leírtak szerint. És ennyi.

4. Kutatóközpont. Ez a javaslat, ha lehet, még vadabb. A lényeg, hogy módosítani kell a helyiség rendeltetését. Ez itt nem kocsma, kérem, hanem dohányzáskutató intézet. Legalább egy precedenst ismerünk, a kies Nagy-Britanniából. Az illető kocsma tulajdonosa percek alatt megduplázta közönségét. Igaz, a helyi hatóságok nem hagyták annyiban a dolgot, és dzsihádot indítottak a brit tudósok eme különc képviselője ellen. Ám Romániában nem valószínű ez a hivatali hozzáállás. Hiszen annyi pénz és energia megy el a közegészségügyi rendszer javítására. Ugye?

Hirdetés