Nem lesz kétfordulós a polgármester-választás

Hiába támogatja maga Klaus Johannis is. Az RMDSZ viszont az egyfordulós választás híve.
Hirdetés

A kétfordulós polgármester-választásra való áttérést a jobboldali pártok sürgették, de kisebbségben maradtak – derült ki hétfőn, miután Dacian Cioloș miniszterelnök egyeztetett a parlamenti pártokkal.

A tavaly még konszenzussal elfogadott – egyfordulós voksolást előíró – választási törvény módosítását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte, miután a Ponta-kormány bukásához vezető novemberi tüntetéseken civil szervezetek előálltak a kétfordulós választás ötletével. A PNL arra hivatkozott, hogy

nincs demokratikus legitimitása egy relatív többséggel  megválasztott településvezetőnek

(mert például csak a voksok 25-30 százalékát kapná meg), az egyfordulós választás pedig a politikustársadalom megújulását is akadályozza, hiszen a tisztégben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvez. Ezt az álláspontot a kisebbik jobboldali párt, a Traian Băsescu vezette Népi Mozgalom (MP) is osztja.

A hétfői egyeztetéseken bebizonyosodott, hogy nemcsak a Szociáldemokrata Párt (PSD), hanem egykori koalíciós partnerei sem támogatják a szabályok megváltoztatását alig néhány hónappal a júniusban esedékes önkormányzati választások előtt. Felidézték: az egyfordulós helyhatósági választási törvényt tavaly a PNL is megszavazta, és azzal érveltek, hogy nem lehet a választási szabályozást mindig a liberálisok pillanatnyi politikai érdekeihez igazítani.

Az egykori Ponta-kabinet körüli parlamenti többség mellé állt az ügyben az RMDSZ is. Ők úgy érvelnek, hogy

10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lenne így Erdélyben,

Hirdetés

mert egy második fordulóban a román pártok összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Dacian Cioloș kormányfő korábban jelezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy egy szakértői kormány sürgősségi rendelettel módosítson egy politikai konszenzussal elfogadott törvényt, ám miután Klaus Johannis államfő is a kétfordulós polgármester-választás mellett foglalt állást, Cioloș közölte, nem zárja ki, hogy a kormány szerepet vállal a törvénymódosításban, ha annak szükségességéről politikai konszenzus alakul ki.

Ismeretes, hogy Romániában 2012-ben rendeztek először egyfordulós polgármester-választást, korábban második fordulót is szerveztek a két legjobb eredményt elért jelölt részvételével azokon a településeken, ahol az első fordulóban senki sem szerzett abszolút többséget.

Hirdetés