Jogerős: nem reklámzászló a székely zászló

Bukta a pert a vásárhelyi helyi rendőrség.
Hirdetés

Jogerősen pert vesztett a székely zászlót reklámzászlónak tekintő, és emiatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) tetemes pénzbírságot kirovó marosvásárhelyi helyi rendőrség – közölte honlapján a Maros megyei törvényszék.

A törvényszék pénteken elfogadott határozatában elfogadta az EMNT fellebbezését az első fokú ítélet ellen, amelyben a bíróság megrovásra enyhítette a zászló kitűzése miatt kirótt 30 ezer lejes bírságot, de nem vitatta a helyi rendőrség álláspontját, mely szerint a székely zászló reklámzászló. A jogerős ítélet szerint az EMNT megrovásban sem részesíthető a székely zászló kitűzése miatt.

Kincses Előd, a felperes EMNT ügyvédje az MTI-nek elmondta: a törvényszék ezúttal azt mondta ki, hogy a székely zászló nem tekinthető reklámzászlónak, és kitűzése nem ütközik a reklámtörvénybe.

Az EMNT Maros megyei szervezete 2013 októberében tűzte ki székházára a székely zászlót a saját, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt zászlajával együtt. Miután a helyi rendőrség felszólítása ellenére sem vették le a kék-arany lobogót, a hatóság 30 ezer lejes pénzbírságot szabott ki a a szervezetre arra hivatkozva, hogy a jelkép használata megszegi a reklámtörvényt.

Az EMNT az igazságszolgáltatáshoz fordult, a marosvásárhelyi bíróság pedig 2014 októberében eltörölte a pénzbírságot, ám a székely zászlót kitűzését továbbra is kihágásnak minősítette. Az EMNT fellebbezett az alapfokú döntés ellen.

Hirdetés