Újabb menekülttábort nyitnak Szatmár megyében

Erdőd lakossága dühös, titokban folytak az előkészületek az afrikaiak fogadására.
Hirdetés

Felháborodott erdődiek hívtak össze sebtében lakossági fórumot a Szatmár megyei kisvárosban, miután kiderült, hogy észak-afrikai menekültek számára készül befogadóközpont a településen.

A fórumon jelen volt Ovidiu Duma polgármester és a Frères Egyesület képviselője is. Mint kiderült, a befogadó központot a Frères Egyesület alakítja ki a belügyminisztérium támogatásával, az Erdődhöz tartozó Nagymadarászon.

A civil szervezetet egy 1993-ban Szatmárnémetibe érkezett francia jezsuita pap, Jean Magnan hozta létre, és kezdetben hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott.

Az erdődiek akkor értesültek róla, hogy menekültek érkeznek a városba, amikor a Frères Egyesület biztonsági őröket keresett, a jelentkezők pedig az állásinterjún tudták meg, hogy nem öregotthonban, hanem menekültközpontban kell majd dolgozniuk.

A fórumon a civil szervezet képviselője azzal igyekezett megnyugtatni a jelenlevőket, hogy nem szíriaiak, hanem észak-afrikaiak érkeznek majd a befogadó központba.

Hirdetés

Az emberek hallani sem akarnak erről, és petíciót írtak a belügyminiszternek menekültközpont megnyitása ellen. A petíciót szerdán adják át Szatmár megye prefektusának.

A helybéliek felháborodásában osztozik Erdőd polgármestere is, aki szerint sem a lakosságot, sem az önkormányzatot nem tájékoztatták a befogadó központ létrehozásáról.

Decemberben egyébként Petre Tobă belügyminiszter bejelentette, hogy a szintén Szatmár megyei Tasnádon, a korábbi csendőrlaktanyában nyílik befogadó központ menekültek számára. Tasnád polgármestere szintén nehezményezte, hogy a központi hatóságok nem konzultáltak az ügyben sem a lakossággal, sem az önkormányzattal az ügyben.

Hirdetés