Hatalomra törne az RMDSZ Nőszervezete

Céljuk megduplázni az RMDSZ színeiben megválasztott nők számát az önkormányzatokban és a parlamentben.
Hirdetés

Az elmúlt esztendő a felkészülés éve volt az RMDSZ Nőszervezete számára – kezdte a 2015-ös év tevékenységi beszámolóját Biró Rozália, a szervezet elnöke a Hegedűs Csilla és Száfta Szende alelnökök társaságában tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján. Mindamellett, hogy az RMDSZ-szel közös célkitűzéseik mentén a romániai magyarság hatékony és eredményes érdekképviseletéért dolgoztak, a Nőszervezet az elmúlt évben kiemelt figyelmet fordított:

  • a helyi közösségekben való állandó jelenlétre,
  • a különböző – elsősorban szociális indíttatású – rendezvények, tevékenységek szervezésére,
  • más romániai és európai nőszervezetekkel való partnerkapcsolat kialakítására,
  • a szervezetépítésre,
  • és nem utolsó sorban a nők szakmai képzésére a minél hatékonyabb politikai szerepvállalás érdekében.

A Nőszervezet jelenleg 24 megyei és 217 helyi szervezettel rendelkezik, melyek hálózatán keresztül

a legkisebb településeken is jelen lehetnek.

Vezetősége egy elnökből, kilenc alelnökből, egy ügyezető elnökből és hat ügyvezető alelnökből áll. Ez a belső vezetőségi struktúra Biró Rozália szerint azért fontos, hogy minden szakterületet tudjanak lefedni.

Ami a partneri kapcsolatok kiépítését illeti, az elnökasszony elmondta: 2015-ben négy politikai találkozón is részt vettek a román politikai pártok nőszervezeteinek képviselőivel, tárgyalást folytattak Románia legrégebbi (1990 óta létező) nőszervezetével, a Romániai Nők Egyesületével, együttműködtek az egyházak nőszervezeteivel. Európai szinten az RMDSZ Nőszervezetének elnöksége elnyerte az Európai Néppárt egyik alelnöki tisztségét, melynek egyik feladataként négy ország – Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia – néppárti nőszövetségeinek tevékenységét koordinálják.

Hegedűs Csilla alelnök a sajtótájékoztatón kifejtette: a Nőszervezet eseményei egyszerre szolgálták a tagok politikai  felkészítését és a közösségek építését. Ez utóbbiak közé sorolható a Nőszervezet egyik legsikeresebbnek mondott rendezvénysorozata, a Mosolygós karácsonyt!, amelynek köszönhetően tavaly decemberben 152 településen mintegy 33 ezer családhoz jutottak el. A Sikeres nők iskoláját Szatmárnémetiben és Csíkszeredában szervezték meg, és a program egyik külön válfaját honosították meg Kovászna megyében, ahol egyetemre készülő fiatal hölgyeket készítettek fel. A Húsvéti zsongás keretében száz rendezvényt szerveztek kifejezetten gyermekek számára.

A mellrák megelőzése érdekében tájékoztató kampányt indították

Hirdetés

és egy kiadványt is megjelentettek azzal a céllal, hogy minél több nő legyen tisztában a betegség kockázataival, megelőzésének módjával, illetve azzal, hogyan győzhető le a kóros állapot.

Száfta Szende azokról a képzésekről beszélt, melyek a közéleti szerepvállalásra készítették fel a Nőszervezet tagjait. Összesen 150-en vettek részt a Szatmáron, Kovásznán, Csíkszeredában és Szebenben tartott képzéseken. Ezek alkalmával többek között az online kommunikáció, a nyilvános beszéd , és a rendezvényszervezés témakörökben tartottak előadásokat. A képzéssorozatot idén is folytatják.

A sajtótájékoztató zárásaként Biró Rozália hangsúlyozta: a felkészülés éve arról is szólt, hogy minél több tapasztalattal rendelkező, versenyképes, empatikus, de ugyanakkor pragmatikus, és a kemény csaták megvívásához kellőképpen kemény nőket indíthassanak a választásokon, hiszen nagy szükség van a nők részvételi arányának növelésére a politikában. Újságírói kérdésre elmondta: mind az önkormányzatokban, mind a parlamentben alulreprezentáltak nők, akárcsak a politikai pártok vezetésében. Ez alól nem kivétel az RMDSZ sem, éppen ezért egyik céljuk, hogy megduplázzák a párt színeiben megválasztott nők számát.

Hirdetés