Előválasztást tartanak Székelyudvarhelyen

Nem csak RMDSZ-tagok választják ki, hogy ki legyen a Szövetség jelöltje Székelyudvarhely polgármesteri tisztségére. Az MPP és az EMNP mégsem fog össze.
Hirdetés

Március 13-án nyílt előválasztáson dől el, ki lesz az RMDSZ polgármester-jelöltje – döntött szerda este a helyi RMDSZ-szervezet választmánya. Azaz nemcsak a szervezet tagjai, hanem minden nagykorú székelyudvarhelyi polgár beleszólhat, ki induljon a júniusi polgármesterválasztáson a szervezet jelöltjeként.

Ahhoz, hogy valaki voksolhasson az előválasztáson, regisztrálnia kell január 25. és március 11. között írásban vagy elektronikusan, a www.elovalasztas.ro oldalon, amely hétfőtől működik majd. Hasonló előválasztások lesznek a térségben Máréfalván és Homoródszentmártonban – írja a maszol.ro.
 
Az udvarhelyi jelöltválasztást Arros Orsolya, az udvarhelyszéki nőszervezet elnöke javasolta, és Bunta Levente jelenlegi polgármester is támogatja. Arros 2015 szeptemberében jelentette be, hogy indulni szeretne az udvarhelyi polgármesteri székért.
 
A jelöltséghez az előválasztásig az illető település magyar lakossága három százalékának megfelelő számú támogatói aláírást kell gyűjteni. Ez a szám a legkisebb településen sem lehet száznál kisebb.
 
Közben a helyi „nemzeti oldal” éppen összerúgta a port saját magával. Vasárnap még arról tudósított a Székelyhon portál, hogy a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt nagyon közel került a megegyezéshez, hogy közös jelöltet indítsanak Udvarhelyen, mert 2012-ben azt tapasztalták, hogy külön jelölttel nem tudják leváltani a város RMDSZ-es vezetését, csütörtökön már azt írja, az MPP független jelöltben gondolkodik.
 
Biró Zsolt, az MPP országos elnöke Udvarhelyen elmondta, nincs helyi hivatalos egyezmény a két párt között, illetve az MPP és az RMDSZ között. Az MPP épp három potenciális jelölttel tárgyal, és a kellő pillanatban majd bemutatja a jelöltjét.

Hirdetés