Nem módosítja a választási törvényt a PNL kedvéért Cioloş

Így csak egyszer járulunk az urnák elé a nyár eleji helyhatóságin.
Hirdetés

Kikosarazta a PNL elnökségét Dacian Cioloş: nem lesz kétfordulós a polgármester-választás a nyár eleji helyhatóságin. A liberálisok hétfőn kérték a technokrata miniszterelnöktől, hogy sürgősségi kormányrendelettel változtassa meg a választási törvényt. Arra hivatkoztak, hogy ez a növelné a polgármesterek legitimitását, és a civil társadalom is a kétfordulós választást támogatja.

Cioloș éppen a PNL által a parlamentben szervezett sajtótájékoztatón közölte, hogy nem lesz kormányrendelet a kérdésben, mivel a választási törvényt a parlament szavazta meg, és nem lenne demokratikus, ha a döntést a kormány felülírná. Emlékeztetett, hogy a tavaly a PSD és a PNL is megszavazta az érvényes választási törvényt.

Alina Gorghiu, a liberális párt társelnöke csalódottságának adott hangot, és felhívta a figyelmet, hogy a technokrata kormány első programjában szerepelt a választási törvény módosítása is. Szerinte Cioloș csak azért nem támogatta a kezdeményezésüket, mert nem akarta, hogy politikai részrehajlással vádolják.

A döntés egyébként a hivatalban lévő polgármestereknek kedvez, így a PSD nagyot kaszálhat, mivel a jelenlegi önkormányzati vezetőknek több mint a fele szociáldemokrata.

Hirdetés