Kezdődik: hatvan migránst fogtak a román-szerb határon

Várható volt, hogy a magyar kerítés előbb-utóbb megteszi hatását, és az illegális bevándorlás egyik útvonala Románián, a Bánságon keresztül vezet majd.
Hirdetés

Úgy tűnik, ma már nem sírják el magukat a menedékkérők, ha Romániában találják magukat, sőt kifejezetten erre jönnek. A szerb-román határt illegálisan átlépő hatvan fős csoportot ugyanis a Temes megyei Kiskomlós (Comloșu Mic) térségében vették őrizetbe – közölte szombaton a román határrendőrség.

A kunszőlősi (Lunga) őrs határőrei hajnali háromnegyed kettőkor a hőérzékelő kamerákon vették észre a zöldhatáron gyalogosan átkelő csoportot. A helyszínre vezényelt járőrök a határsértőket őrizetbe vették és a határrendőrség zsombolyai (Jimbolia) székhelyére szállították. Kihallgatásuk során megállapították, hogy

20 és 40 év közötti férfiakról van szó,

akik azt állították, hogy Pakisztánból, Irakból, Afganisztánból, Szomáliából és Marokkóból érkeztek.

A román határrendőrség közölte: felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján előkészítse a migránsok visszaküldését Szerbiába.

Mircea Băcală Temes megyei prefektus a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a határrendőrséget riadóztatták, megháromszorozták a járőrök számát. A határsértőket valószínűleg ideiglenesen az – ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) hivatala és a román kormány által 2008-ban létrehozott – kétszáz ember ellátására alkalmas temesvári vészhelyzeti tranzitközpontban helyezik el.

Romániát eddig elkerülték a szervezett migránscsoportok,

a határsértők száma nem sokkal volt magasabb, mint 2014-ben. Bukarest azonban már készült arra, hogy a Magyarország déli határszakaszain emelt kerítés miatt előbb-utóbb Románia érintésével próbálnak majd Nyugat-Európába jutni a migránsok.

Hirdetés

Szeptemberben a román hatóságok sátortábort építettek a Romániába érkező migránsoknak a Temes megyei Kunszőlős határában, és a délebbre lévő Temesmóránál (Moravița) is, ahol a Temesvárt Belgráddal összekötő E70-es európai út átlépi a román-szerb államhatárt.

A román büntető törvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik.

A menedékkérőknek a hat elhelyezési központ valamelyikében biztosítanak szállást,

amíg elbírálják menedékkérelmüket. 2014-ben az 1600 kérelmező kevesebb mint fele kapott menedéket Romániában. Az uniós kvótarendszer alapján Romániának novemberben kellett volna átvennie Olaszországtól az első háromszáz menedékkérőt, de ez nem történt meg, mert a menekültek – kvóta ide vagy oda – valamilyen okból kifolyólag nem akarnak Romániába jönni.

Hirdetés