Tilos a román himnusz a hazai kosárlabda-bajnokságban (is)

A kosárlabda szövetség illegálisan tette kötelezővé a himnuszéneklést.
Hirdetés

Volt ugye egy skandallum az év elején, amikor a román női kosárlabda-bajnokság keretében a sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC hazai pályán fogadta a Kolozsvári U-t, és a kolozsvári csapat edzője a román himnusz után rögtön bemelegítésre küldte játékosait, noha közben felcsendült a székely himnusz, a hazai szurkolók pedig fújjolni kezdtek.

Aztán jött a második felvonás, amikor egy héttel később a Sepsi SIC-es lányok a Rapiddal mérkőztek, a bukaresti szurkolók pedig kifütyülték a román himnuszt, majd egymás között jól össze is verekedtek.

Namármost. Elisabeta Lipă ifjúsági és sportminiszter Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet (és vívta ki ezzel a hazafias román kommentelők dühét), hogy a törvényes előírások értelmében a hazai versenyeken nem csak hogy nem kell, de egyenesen tilos kötelezően lejátszani, elénekeltetni a román himnuszt. A törvény szerint ugyanis csak a nemzetközi mérkőzéseken vagy versenyeken (nem csak a kosárlabdában, hanem minden sportágban) kell a román himnuszt lejátszani. A sportminisztérium egyébként a múlt héten átiratban hívta fel erre az országos sportszövetségek figyelmét.

Így a Román Kosárlabda Szövetség törvényt szegett, amikor saját szabályzatába belefoglalta, hogy az országos bajnokságban a meccsek előtt kötelezően el kell hangzania a himnusznak.

Hirdetés