Hosszú Katinka és Cseh László az év sportolója 2015-ben

Nem a botrány, hanem a teljesítmény számított a magyarországi sportújságíróknál. Miklós Edit a második lett.
Hirdetés

A nőknél Hosszú Katinkát, a férfiaknál pedig Cseh Lászlót választották a 2015-ös év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által 58. alkalommal kiírt szavazáson.

A kazanyi normálmedencés vb-n két arany- (200 és 400 méter vegyes) és egy bronzéremmel (200 méter hát), a netánjai rövidpályás Eb-n pedig hat arany- és egy ezüstéremmel záró Hosszú Katinka hatalmas fölénnyel, több mint 600 pontos különbséggel diadalmaskodott a nők között a szavazáson. 
 
Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó úszó helyett a díjat édesanyja vette át csütörtök este a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Év sportolója gálán.
 
Cseh László tavaly pályafutása második világbajnoki címét gyűjtötte be: tíz évvel a 400 méter vegyesen nyert aranyérmét követően ezúttal 200 méter pillangón diadalmaskodott.
 
„Amikor tavaly klubot és edzőt váltottam, akkor azt mondtam, hogy olimpiai bajnok akarok lenni, talán sikerült bebizonyítani, hogy nem a levegőbe beszéltem” – mondta Cseh, aki reményét fejezte ki, hogy a következő gálán is az első három között lesz, mert az azt jelenti, hogy Rióban sikerül megvalósítania az álmát.
 
A 30 éves versenyző a 40 esztendősen egyéni világbajnoki címet nyert párbajtőrvívó Imre Gézát, illetve a túraautó-világbajnokságon másodszor privát vb-címet nyert Michelisz Norbertet előzte meg.
 

A nőknél másodikként az alpesi síző Miklós Edit zárt, 

aki első magyarként állhatott dobogóra egy vk-versenyen, harmadik lett a St. Moritz-i lesikló viadalon. Kárász Anna kajakos azzal végzett harmadik helyen, hogy a milánói vb-n egyesben és a négyes tagjaként is ezüstérmet nyert 500 méteren, továbbá négyesben az Európa Játékokon győzött.
 
„Az idén még jobban meglepett, hogy bekerültem az első háromba, a téli olimpia évében érthetőbb volt. A második hely felér egy győzelemmel” – mondta Miklós Edit.
 
Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál korábbi magyar szövetségi kapitány, a német élvonalbeli Hertha BSC labdarúgócsapatának trénere győzött, megelőzve két úszóedzőt, a Hosszú felkészülését irányító Shane Tusupot és a Cseh edzéseit vezető Plagányi Zsoltot.
 

A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, 

amely 44 év után jutott ki ismét az Európa-bajnokságra. A lengyelországi divízió I/A-s vb-ről a legjobbak közé feljutott férfi jégkorong-válogatott második lett a voksoláson, míg a kontinensviadalon 28 esztendő elteltével szerepelt és a csoportjából bravúrosan továbbjutott, végül 12. helyen zárt női röplabda-válogatott kapta a harmadik legtöbb pontot.
 
Az év futballistájának a válogatott kapusát, Király Gábort választották a sportújságírók.
 
A fogyatékos sportolók között a férfiaknál Gelencsér Róbert atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra úszó, az edzők között Galambos Zsolt kosárlabdatréner, a csapatoknál pedig a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett a legjobb.
 
Az év góljáról tíztagú zsűri döntött, a díjat Priskin Tamás labdarúgó vehette át a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharc visszavágóján szerzett találatáért.
 
A gálán átadták a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) életműdíját, amelyet a legendás sportriporter, Szepesi György vett át Csányi Sándortól, az MLSZ elnökétől. A másik életműdíjas az Egyesült Államokban dolgozó Károlyi Béla, akinek tanítványai kilenc olimpiai bajnoki címet nyertek tornában.

Hirdetés