ISIS-tag robbantott Isztambul turistanegyedében

A 10 – egyes hírforrások szerint 11 – halottból legalább 8 német. Magyar, illetve román áldozatok nincsenek.
Hirdetés

Az Isztambul turistanegyedében, a Theodosius obeliszk közelében történt robbantás öngyilkos merénylője a török hatóságok jelentése szerint egy 28 éves szíriai férfi, az Iszlám Állam (ISIS) tagja volt, aki nemrég érkezett az országba, így nem szerepelt a terroristagyanús személyek nyilvántartásában. A török miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint jelenleg is vizsgálják a férfi kapcsolatait.

A halálos áldozatok mindegyike külföldi állampolgár: a Guardian szerint nyolc, a Telegraph szerint kilenc német és két perui állampolgár halt meg.

Angela Merkel részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. A német kancellár emellett támogatásáról biztosította Törökországot a terrorizmus elleni harcban. Ugyanakkor arra szólította fel a Törökországban tartózkodó német turistákat, hogy tartózkodjanak biztonságos helyen, kerüljék a forgalmas turistalátványosságokat.

Hirdetés

Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte a robbantást. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Johannes Hahn bővítési biztossal közösen jegyzett nyilatkozatában az Európai Unió nevében őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A levélben emellett gyors felépülést kívántak a 15 sebesültnek. A NATO főtitkára élesen elítélte az isztambuli terrorcselekményt. „Együtt érzek a sebesültekkel, a török néppel és minden más, érintett nemzettel” – mondta Jens Stoltenberg, miután részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak. 

Hirdetés