Visszadobta Johannis a gyógyszerreklámokat betiltó törvényt

Mivel diszkriminatívnak tartja.
Hirdetés

Megfontolásra visszaküldte Klaus Johannis államfő a parlamentnek azt a Végh Sándor RMDSZ-es képviselő által kezdeményezett törvénymódosítást, amely teljesen betiltotta volna a gyógyszerek, illetve a gyógyszertárak reklámozását a televíziókban és a rádiókban. A módosítást még december közepén fogadta el a szenátus döntéshozó kamaraként.

Az államfő szerint a gyógyszerkészítmények reklámozását európai uniós direktívák szabályozzák, amelyeket a romániai joganyagba is átültettek, és a tagállami szabályozás nem lehet szigorúbb ezen a téren az uniós normáknál. Emlékeztetett: a vényköteles, illetve kábítószernek minősülő anyagokat tartalmazó gyógyszerek reklámozását már betiltották.

Az elnök azt is megjegyzi, hogy a módosítás diszkriminatív, mivel a tévéken és a rádiókon kívül máshol lehetővé teszi a gyógyszerek reklámozását.

Răsvan Popescu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) alelnöke közölte, már a médiahatóság is jelezte az államfőnek, hogy a módosjtás ellentétben áll az európai szabályozással.

Végh Sándor decemberben az MTI-nek azzal magyarázta a módosító javaslatot, hogy nem tartja etikusnak gyógyszert és patikát reklámozni. Kifejtette: a betegségek kezelése, a gyógyszerek adagolása egészségügyi, nem pedig kereskedelmi feladat, amellyel orvosoknak és nem marketingeseknek kell foglalkozniuk.

Végh Sándor szerint a megtévesztő gyógyszerhirdetések hatására egyre többen orvosi javallat nélkül kezelik magukat, és sokszor több bajt, mint hasznot okoznak vele, későbbi kezelésük pedig drágább, mintha eleve a helyes kezelést írták volna fel számukra.

Hirdetés

Hozzátette: igaz ugyan, hogy a gyógyszerreklámok végén „elhadarják”, hogy az esetleges mellékhatásokról a vevő kezelőorvosától kérhet tájékoztatást, de szerinte ezt nem a gyógyszer kiválasztása és beszerzése után kéne megtenni, a kezelést és adagolást is szakemberre kéne bízni.

A szenátor elmondta: azt is erkölcstelennek tartja, hogy a gyógyszertárak és orvosságokat forgalmazó hálózatok is elkezdték hirdetni magukat. „Mikor megy az ember patikába? Amikor beteg. Románia egy beteg társadalom és ha ezt még reklámozzuk is, akkor annál rosszabb lesz” – jelentette ki az RMDSZ szenátora.

 

Hirdetés