Műemlékrombolás: Horváth Anna széleskörűen konzultálna

Magyarán ez azt jelenti, hogy a kolozsvári alpolgármester lényegében szembemegy a saját főnökével.
Hirdetés

Horváth Anna – mint fogalmaz – sajnálattal értesült arról, hogy néhány napos külföldi tartózkodásának ideje alatt Kolozsvár belvárosának közveszélyesnek minősített épületeiről megfelelő szakfelügyelet nélkül távolítják el a meglazult épületrészeket.

„Mivel úgy tűnik, hogy a hatóságok által balesetveszélyesnek minősített épületek omlásveszélyt jelentő elemeinek eltávolításában a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság szakértői nem teljesítették az erre vonatkozó törvényes kötelezettségüket, szükségesnek látom az örökségvédelmi civil szervezetek és szakértők segítségét kérni a beavatkozási munkálatok felügyeletébe” – írja az alpolgármester asszony.

Horváth Anna leszögezi, hogy mivel az épületekről lehulló vakolatdarabok és díszítőelemek többször is balesetveszélyt okoztak (mint megírtuk, a New York szálló homlokzatának megomlása egy járókelőt is megsebesített), elengedhetetlenek a biztonsági intézkedések. Viszont a munkálatok kivitelezői „nem tettek eleget sem a Területi Műemlékvédelmi Bizottságot tájékoztató, sem az épített örökség védelmére vonatkozó törvényes kötelezettségüknek”.

Ezért az alpolgármester – a munkálatok minisztériumi felfüggesztésére is hivatkozva – indítványozza a civil és szakmai szervezetek szélesebb körű bevonását a balesetek megelőzését célzó akcióba, jövő hét elejére pedig tanácskozást kezdeményez a helyzet megoldásához hozzájáruló törvénymódosítási javaslatok összegzésére.

A civil és szakmai szervezetek részéről, mint ebből a nyílt levélből kiderül, van fogadókészség a konzultációra.

Hirdetés