Előzetesben marad a HVIM erdélyi elnöke

A legfelső bíróság pénteken elutasította Szőcs Zoltán fellebbezését.
Hirdetés

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék végleges döntése értelmében 30 napos előzetes letartóztatásban marad Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke, akit azzal gyanúsítanak, hogy alkotmányos rend elleni cselekedetekre, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére bíztatta szervezete egyes tagjait.

Szőcsöt december 29-én vette őrizetbe a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). A bukaresti táblabíróság egy nappal később, december 30-án rendelte el előzetes letartóztatását, mely döntéssel szemben a HVIM erdélyi elnöke fellebbezést nyújtott be. Ezt utasította vissza pénteki jogerős ítéletével a bíróság.

Az ügyészség szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének tagjait, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a Megcsináljuk! kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére. A hatóságok december 1-jén Beke Istvánt is őrizetbe vették, ő is előzetes letartóztatásban van.

A HVIM Erdély a közösségi oldalán korábban közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték. Az egyesület szerint a hatóságok nem bizonyították, hogy valóban bombát gyárthattak volna a lefoglalt pirotechnikai eszközökből.

Hirdetés