Vizsgálják a gép túlcsúszását a havas leszállópályán

Délben három repülőgép, délután óta a bűntett gyanúja köröz a kolozsvári repülőtér felett.
Hirdetés

Kora délután, 14 óra körül újraindult a légi forgalom a kolozsvári repülőtéren, amit azért kellett lezárni ma reggel, mert a Blue Air vállalat Bukarest–Barcelona charterjárata úgy szállt le Kolozsváron, hogy kicsúszott a havas leszállópályáról.

Amíg a baleset körülményeit a helyszínen vizsgálták, a reptér nem fogadott más gépet, ezért a Wizz Air három járata is a város közelében körözött. A párizsi járat 12:25-kor kellett volna, hogy landoljon Kolozsváron, és két óra körül szállt le, rögtön utána a lutoni és a valenciai is leszállt, amelyek a menetrend szerint fél kettőkor kellett volna, hogy Kolozsváron landoljanak.
 
Az egyik gép a reptér fölött, a másik kettő a várostól mintegy tíz kilométerre keletre, illetve nyugatra körözött, amíg leszállási engedélyt kapott.
 
A barcelonai Blue Air-járat Kolozsváron is utasokat kellett volna, hogy felvegyen, ezért szállt le itt. A kicsúszása következtében senki nem sérült meg, de a leszálló utasok eltérően becsülték meg, mekkora hó volt épp akkor a pályán. Az utasok a repteret hibáztatják a kicsúszásért.
 
A reptér igazgatója, David Ciceo két dologgal védekezett:
  • szerinte a pálya alkalmas volt a leszállásra a havazás ellenére is, és épp takarították,
  • másrészt a Blue Air pilótái a körülmények ismeretében akartak leszállni, mert elfogyott az üzemanyag a gépből (vagyis nem tudott körözni, míg letakarítják a pályát).
Az igazgató délben úgy tudta, a Repülési Hatóság és kolozsvári reptér speciális bizottsága vizsgálja ki az incidenst, időközben viszont beszállt a kolozsvári táblabíróság ügyészsége is, és 
 

büntetőeljárást indított az ügyben.

A helyszínre kiszállt egy ügyész és a Kolozs megyei rendőrparancsnokság munkatársai rögzíteni a baleset körülményeit, közölte délután az ügyészség sajtóirodája.
 
A Blue Air közleménye szerint a leszállás nehéz időjárási körülmények között történt, havazásban és a pályára lerakódott havon, de a megengedett értékhatárokon belül. A gép pedig 5-10 méterrel csúszott túl a 2100 méteres pályán. A gépen 110 utas és hat főnyi személyzet tartózkodott.
 
Az utasokat Nagyszebenbe szállították, ahonnan egy másik repülőgéppel utaztak tovább Barcelonába – írja a Vocea Transilvaniei, amely megjegyzi, hogy az incidens két nappal azután történt, hogy kiszivárogtatás alapján nyilvánosságra hozták, a pálya kivilágítása bármikor felmondhatja a szolgálatot,
 

és katasztrófa következhet be, ha épp ködös az idő.

A Vocea Transilvaniei névtelenséget kérő forrása szerint a kolozsvári reptér „darázsfészekké” vált. Nemcsak a pálya, hanem az egész reptér biztonsága kérdéses, mivel októberben egy hajléktalan átmászott a kerítésen, és három hétig az egyik melléképületben aludt, a belügyminisztériumi helikopter közelében.
 
A portál megkeresésére a reptér vezetői azt válaszolták, a repülőtér minden felszerelése megfelelően működik a polgári repüléshez szükséges tevékenységek lebonyolításához.

Hirdetés