Növekvő kivándorlás: megy mindenki, amerre lát

Csak a tavaly majdnem annyian hagyták el az országot, mint amennnyi Nagyvárad teljes lakossága.
Hirdetés

Folytatódott a legfrissebb adatok szerint a lakosság külföldre vándorlása; a Nyugat-Európában munkát vállaló románok között most a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vannak többségben – írta szerdán a Ziarul Financiar című napilap. A gazdasági-pénzügyi újság a statisztikai hivatal által közzétett legfrissebb adatokra hivatkozva számol be arról, hogy

2014-ben csaknem 185 ezren hagyták el Romániát, és telepedtek külföldre.

Az elvándorlás ismét megnőtt az előző két évhez képest, hiszen 2012-ben 170 ezren, 2013-ban 161 ezren hagyták el Romániát. (Viszonyításképpen: Nagyvárad lakossága mintegy 196 ezer, Aradé 159 ezer főre tehető – szerk. megj.)

A lap szerint az előző évekhez képest változás figyelhető meg a célországok tekintetében, amelyek közül a legnépszerűbb továbbra is Olaszország, de a második helyen Spanyolország helyett már Nagy-Britannia található. Az új célországok listáján a skandináv államok és Svájc is megjelent.

Az újság felidézi, hogy a 2003-ban kezdődött román migrációs hullámban a többséget ipari munkások tették ki, de

újabban a külföldi munkavállalók zömét felsőfokú végzettséggel rendelkező román állampolgárok képezik.

Hirdetés

A statisztikai intézet adatai szerint 2003 és 2006 között az országot évente elhagyó állampolgárok száma 200 ezer fő alatt volt, ami látványosan megugrott 2007-ben, amikor több mint félmilliónyian távoztak külföldre. 2008-tól csökkenés volt megfigyelhető 2014-ig, amikor ismét megnőtt a külföldi munkavállalók száma – írta a Ziarul Financiar.

A statisztikai intézet által közölt adatok szerint 2003 óta 2,7 millió román állampolgár hagyta el Romániát, de nem hivatalos becslések szerint számuk akár a 4 milliót is elérheti. Románia lakossága a 2011-es népszámláláskor 19 millió volt.

Hirdetés