Lefújták a szabadtéri szilvesztert Brüsszelben

Biztonsági okokból lemondták a tűzijátékot. Tavaly százezren szilvesztereztek az utcán.
Hirdetés

Biztonsági okokból, a terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot – jelentette be szerda este Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. Az ünnepség lefújásáról szóló döntést azután jelentették be, hogy a polgármester hosszas megbeszélést folytatott az ország belügyminiszterével, Jan Jambonnal – tájékoztatott honlapján a Le Soir című, francia nyelvű belga napilap.

Az újévi ünnepséget a tervek szerint a város központjában rendezték volna meg csütörtökön. Tavaly nagyjából százezer ember vett részt a rendezvényen Brüsszelben.
 
Yvan Mayeur azt közölte az RTBF belga közszolgálati televízióval, hogy továbbra is fokozott rendőri jelenlét várható az utcákon, s hogy szükség esetén meg tudják védeni azokat, akik a terrorveszély ellenére ünnepelni szeretnének. „Ilyen helyzetben lehetetlen garantálni, hogy mindenkit ellenőrizzenek. Nem vállalhatjuk ezt a kockázatot” – mondta a városvezető.
 
Charles Michel belga miniszterelnök „teljes szolidaritást” vállalt Yvan Mayeurrel, és hangsúlyozta, hogy kivételes helyzetről van szó. „Ez kényes és nehéz döntés (…) Mindenki azt szeretné, ha az élet visszatérne a rendes kerékvágásba, a helyzet azonban bizonytalan” – közölte.
 
A belga titkosszolgálatok hétfő este arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a következő napokban, az ünnepek alatt támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait. Másnap elfogtak két, merényletre készülő feltételezett terroristát, akik állítólag az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén.
 
Ugyan a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget nem rendelték el, mert a szakhatóságok úgy látják, egyelőre nem áll fenn közvetlen veszély, azonban fokozták a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsökön, és különleges óvintézkedéseket vezettek be az utcákon járőröző rendőrök és katonák védelmére.

Hirdetés