Moszkva már megint fenyegeti a NATO-t

Nem tetszik, hogy amerikai nehézfegyverzetet telepítenek az orosz határok közelébe.
Hirdetés

Nagyon nem tetszik Moszkvának, hogy a NATO növeli katonai jelenlétét a szövetség keleti határai mentén, köztük Romániában is. Oroszország hétfőn ismét megfenyegette az Egyesült Államokat, amiért az növeli katonai jelenlétét Európában. Az orosz külügyminisztérium szerint a nehézfegyverzet Romániába, Bulgáriába, Észtországba, Lettországba, Litvániába és Lengyelországba telepítése a NATO-Oroszország alapszerződés megsértésének minősül.

„Amennyiben megvalósulnak, ezek a tervek az 1997-es NATO-Oroszország alapszerződés egyik kulcsfontosságú cikkelyét sértik meg; a szerződésben az észak-atlanti szövetség vállalta, hogy nem állomásoztat jelentős katonai erőt az orosz határ közelében” – nyilatkozta hétfőn Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a lett közszolgálati média szerint.

„Reméljük, hogy a hidegháború újabb felvonásának tervezői tudatára ébrednek annak, milyen veszélyi és következményei lesznek annak, ha erőszakosan militarizálják a világ katonai szempontból egyik legbékésebb régióját; reméljük, meglesz részükről a politikai akarat arra, hogy letegyenek a konfliktusos korszakra jellemző eljárásokról és módszerekről” – tette hozzá Zaharova.

„Az Egyesült Államok részéről tapasztalható ilyen mértékű katonai készülődés arra a teljesen alaptalan ürügyre hivatkozva, hogy megvédje szövetségeseit a nem létező orosz fenyegetéstől, nem csupán nem szolgálja az európai békét és biztonságot, de ismét csak igazolja azt a washingtoni szándékot, hogy kiprovokálja a feszültségek növekedését, és csökkentse a kontinens biztonságát” – zárta nyilatkozatát az orosz illetékes.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma december elején jelentette be tervét, amely arra vonatkozik, hogy a nehézfegyverzet állomásoztatására alkalmas katonai egységeket építsen Románia, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország területén az Atlanti Eltökéltség elnevezésű akcióterv keretében, amelyet Oroszország feltételezett ukrajnai beavatkozására szán válaszul.
 

Hirdetés