Alkotmányban tiltaná az azonos neműek házasságát egy ortodox főpap

A Bánság metropolitája petíciót indított útjára.
Hirdetés

Petícióval, polgári kezdeményezés útján érnék el, hogy az alkotmányban rögzítsék: a családot egy férfi és egy nő alkotja. A kezdeményezést a Romániában nem hivatalosan ugyan, de államegyházként kezelt ortodox egyház egyik vezető főpapja, Ioan Selejan, a Bánság ortodox metropolitája jelentette be Temesváron a karácsonyi liturgiát követően. A főpap közölte: azért akar ilyen alkotmánymódosítást, mert egyre több európai országban ismerik el hivatalosan, hogy azonos nemű párok is alapíthassanak családot.

„Olyan polgári kezdeményezésről van szó, amelyet a keresztény családot szerető testvéreink be kívánnak mutatni mindazoknak, akik ezt a népet vezetik, a cél pedig az, hogy az alkotmányba beleírják: a keresztény család alapját a Szentírásban található család-meghatározás jelenti – a családot az Isten elrendelése szerint a férfi és a nő alkotja. Ezért fiatal diákok kérik majd arra önöket, hogy aláírják a petíciót, és bizalommal kérem, hogy írják alá, mivel, ha nem tévedek, nem tudom, hogy múlt héten, de talán Görögországot is térdre kényszerítették ebből a szempontból. Mi sokkal hívőbb nemzet vagyunk, és ezért kérjük az Istent, hogy óvja meg a nemzetünk szent oltára előtt megáldott családot” – fogalmazott Ioan Selejan, ismét kihangsúlyozva, hogy a szülők csakis férfiak és nők lehetnek.

Az elmúlt héten az egyébként szintén ortodox többségű Görögországban olyan törvényt fogadtak el, amely lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok polgári eljárás keretében hivatalosítsák a kapcsolatukat. A jogszabály ellen a helyi ortodox egyház hevesen tiltakozott.

Az utóbbi években több európai ország, így Nagy-Britannia, Spanyolország és Ciprus is lehetővé tette az azonos neműek kapcsolatának hivatalossá tételét, a kérdés ugyanakkor az Európai Unió töb országában is továbbra is ellentéteket szül.
 

Hirdetés