Találja ki, hol tiltották be a karácsonyt!

Azt hiszi tán, hogy mindenhol csak úgy bejön az angyal, ajtóstól a házba? Egy fenét! Íme, a karácsonytalan országok listája.
Hirdetés

Tisztázzuk: a karácsony nem csak keresztény ünnep manapság. A globális szeretet ünnepe. És világszerte hódolnak neki az emberek. Egyszerűen azért, mert szép és jó. (Az ajándékhisztitől és egyebektől eltekintve.)

Ám úgy tűnik, ebben sincs világméretű konszenzus. Voltak/vannak helyek, ahol az embereknek (legalábbis azoknak, akiknek ott a ceruza a kezükben) más (volt) a felfogásuk a szépről és a jóról. És nem a 17. századról beszélünk, amikor (1647 és 1660 között) Oliver Cromwell Lord Protector úr és puritán parlamentje egyetlen lúdtollvonással 13 évre eltörölte a karácsonyi fényeket Anglia egéről. Hanem a huszadikról és a huszonegyedikről. Na de lássuk a listát.

Albánia

Nem a mai. A kommunista. Albánia volt amúgy az első ország a világon, ahol az ateizmust belefoglalták alkotmányba. És kész. Aki vallásos propagandát folytatott – tehát, például boldog karácsonyt kívánt a szomszédjának –, az biza simán dutyiba kerülhetett. Alkotmányosan! Hála a Fennvalónak, a dolgok 1990, vagyis a kommunista diktatúra bukása után visszakerültek a megszokott, karácsonytisztelő kerékvágásba.

Szaúd Arábia

 A dúsgazdag Öböl-államban törvény tiltja a karácsony nyilvános megünneplését. Hogy miért? Hát azért, mert Jézus csak egy próféta volt, nem Isten Fia. És nincs kecmec, aki nem tartja be, kap a fejére. Azért van egy kivétel (mivel elég sok keresztény járul hozzá az ország dúsgazdagságának fenntartásához): a keresztények otthon, a saját négy faluk között ünnepelgethetnek. De csak ott.

Észak-Korea

Oké, ezen sem kell csodálkozni. Aki Szaúd Arábiából Észak-Koreába megy, karácsony szempontjából cseberből vederbe kerül. Amott az extrém vallás a hunyó, emitt az extrém ateizmus. Há’ már hogy lenne egy vegytiszta kommunista országban karácsony? Ez szentségtörés! Vagy, na, hazaárulás. Kim Dzsongun elnök annyira irtózik a kapitalista métely eme mérgétől, hogy megfenyegette a szomszédos Dél-Koreát: amennyiben túl közel merészel karácsonyfát elhelyezni a vörös határhoz, országának hős katonái tüzet nyitnak a tűlevelű kémekre.

Sierra Leone

Hirdetés

Oké, nem sokat tudunk erről a nyugat-afrikai országról. Messze van. Az viszont nagyot szólt, hogy 2014-ben a törvényhozók betiltották a karácsony megünneplését. Viszont ezúttal nem a vallás vagy a vallástalanság volt az ok. Hanem egy vírus. A 2013-ban kitört Ebola-járvány több mint 14.000 ember megbetegedését és majdnem 4.000 ember halálát okozta. Ezért a következő évben a kormány nem kockáztatott: hatóságilag betiltotta a karácsonyozást, a vírus terjedését megakadályozandó. A hírek szerint idén már boldogan ünnepeltek az ottaniak.

A 2015-ösök

Hárman vannak. Brunei, Szomália és Tádzsikisztán. Ugye, mindhárom ország muzulmán többségű. Az indokok között szerepel a muzulmán értékek megóvása, az esetleges iszlamista támadásokkal szembeni védelem vagy éppen semmi. Hát, így állunk. És ilyen körülmények közt nem csodálkozunk annyira, ha a jelenlegi geopolitikai helyzetben előbújnak a szélsőséges nacionalista pártok Európában, és igyekeznek betiltani ezt-azt, ami a muzulmán testvéreknek tetsző. Amúgy éljen a szeretet etnikumokon, vallásokon, egyebeken átívelő egyetemes ünnepe!

Hirdetés