Még mindig sok román utálja Magyarországot

Hiába, a régi beidegződéseken nehéz változtatni. Főleg, ha nem is nagyon akarnak.
Hirdetés

Ebből nehezen lesz világra szóló jószomszédság és barátság: a románok jelentős része körében továbbra is az élmezőnyben van Magyarország a legutáltabb országok között.

Az INSCOP közvélemény-kutató szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből kiderült: a többség még mindig Oroszországot tartja a legellenszenvesebbnek. A megkérdezettek 61,7 százaléka mondta azt, hogy inkább negatív véleménye van az Orosz Föderációról, és csupán 26,8 azt, hogy inkább pozitív. A válaszolni nem tudók vagy nem akarók aránya 11,5 százalék.

A második legutáltabb Magyarország: 52,8 százalék tartja ellenszenvesnek, és 36,7 százalék rokonszenvesnek.

A harmadik helyre Ukrajna került, ugyanakkor itt már nagyobb a szimpátia, mint az ellenszenv: 40,9 százalék mondta azt, hogy inkább antipatikusnak, és 47,0 százalék azt, hogy inkább szimpatikusnak találja az országot.

A lista másik pólusán azon országok találhatók, amelyekbe elsősorban a román vendégmunkások migrációja irányul. A szimpátialistát így Spanyolország vezeti, ahol a becslések szerint több mint egymillió román él: a válaszadók 84,3 százaléka mondta azt, hogy pozitív a véleménye az ibériai országról.

Hirdetés

A második helyen a szintén mintegy egymillió románnak otthont adó Olaszország áll 82,7 százalékos szimpátiaindexszel, míg a harmadik az ugyancsak sok román vendégmunkást foglalkoztató Nagy-Britannia 82,0 százalékkal.

A további szimpátiasorrend: Franciaország (79,9 százalék), Hollandia (78,6), Egyesült Államok (78,0), Németország (77,9), Belgium (76,3), Görögország (75,6) és Ausztria (75,4).

 

Hirdetés