Pesti kereskedelmi csatornát néz az erdélyi magyar

A Duna tévé erdélyi vezető pozíciója az éjszaka sugárzott akváriummal együtt a múlt ködébe vész.
Hirdetés

Egy a médiafogyasztási szokásokról készített friss felmérés szerint elsősorban a magyarországi tévéket nézik az erdélyi magyarok.

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet ez év szeptemberében és októberében készített felmérését Kiss Tamás és Barna Gergő mutatta be hétfőn este Kolozsváron. Az erdélyi magyarságra reprezentatív mintán végzett felmérést egy hasonló, 2007-ben készített felmérés adataival is összevetették.

Kiss Tamás elmondta, míg 2007-ben az erdélyi magyarok preferenciáját a Duna Televízió vezette, jelenleg az RTL Klub az erdélyi magyarok legnézettebb programja. A jelenlegi nézettségi sorban a Duna tévé, a TV2 és a romániai Pro TV következik. A tájékozódás legfontosabb forrásának azonban az erdélyi magyarok is a román nyelven sugárzó Pro TV-t jelölték meg. Kiss Tamás elmondta:

erőteljesen visszaesett a román közszolgálati televízió magyar adásainak a nézettsége.

A rádiózási szokások az autózási szokásokhoz igazodtak. Az erdélyi magyarok többsége autózás közben hallgat rádiót azokban az idősávokban, amikor munkába megy vagy munkából hazafelé tart. A felmérés azt jelzi, hogy előretörtek az erdélyi magyar kereskedelmi rádiók, de a közszolgálati rádió magyar adásai is jól őrizték a pozíciójukat.

Barna Gergő elmondta:

Hirdetés

az elmúlt hét évben keveset csökkent az erdélyi magyar lapok olvasottsága,

az írott sajtó piaca azonban rendkívül töredezett, a kínálatot jobbára a kis területen terjesztett helyi lapok jelentik. A mérés szerint a Háromszéknek, a Székely Hírmondónak és a szatmári Friss Újságnak van a legnépesebb olvasótábora. A hírportálok közül a Székelyhon a legolvasottabb, ezt a Maszol.ro és a Transindex követi.

A kutatás szerint az erdélyi magyarok többnyire magyar nyelvű médiát fogyasztanak, elsősorban azonban a rádiózás terén érzékelhető a román csatornák hallgatottságának az előretörése.
 

Hirdetés