Ismét van elnöke a Kolozs megyei tanácsnak

Vajon meddig? Marius Mînzat a negyedik elnök 2012 óta.
Hirdetés

Marius Mînzat liberális politikust választotta elnökévé hétfő esti rendkívüli ülésén a Kolozs megyei önkormányzat a szintén liberális Mihai Seplecan helyére, akitől pártja megvonta a bizalmat – közölte keddi számában a Szabadság napilap.

Mihai Seplecant hétfőn mentette fel tisztségéből az önkormányzati testület. A politikus ellen novemberben nyomozás indult, miután kiderült, hogy hamis jogászdiplomával töltött be 2008 óta különböző intézményeknél jogtanácsosi tisztségeket. 
 
A bukaresti Spiru Haret Egyetem hivatalosan cáfolta, hogy a Seplecan képesítését tanúsító diplomát kiállította volna. Az egyetem állítása szerint a diplomán szereplő évben nem is létezett az a jogi és közigazgatási szakosítás, amelynek elvégzését a dokumentum tanúsítja.
 
Az önkormányzat elnökévé választott Marius Mînzat a szociáldemokrata Vasile Salatioant győzte le a hétfő esti szavazáson. Az RMDSZ frakciója a liberális politikust támogatta. Mînzat 2008 óta tagja az önkormányzati testületnek.
 
A Kolozs megyei önkormányzatot 2014 májusáig a közvetlen szavazással választott liberális Horea Uioreanu vezette. A politikust azonban korrupció vádjával letartóztatták, jelenleg is eljárás folyik ellene. 
 
2014 májusától 2015 júniusáig az önkormányzat RMDSZ-es alelnöke, Vákár István látta el az elnöki teendőket. Ez év májusában életbe lépett azonban az új önkormányzati törvény, melynek értelmében a megyei tanácsok vezetőit az önkormányzati testület választja saját soraiból. E törvénymódosítás tette lehetővé Mihai Seplecan, majd Marius Mînzat elnökké választását.

Hirdetés