Konzervatív győzelem, bizonytalan kormányalakítás Spanyolországban

Sok a nem mainstream pártokra adott voks.
Hirdetés

A konzervatív Néppárt (PP) megnyerte a spanyol parlamenti választásokat – jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría, a leköszönő kormány miniszterelnök-helyettese vasárnap Madridban. A helyzet ugyanakkor nem teljesen egyértelmű, mivel a konzervatívok győzelme nem kategorikus, mögöttük kevéssel lemaradva következnek a szocialisták, és két új alakulat is jó eredményt ért el.

Ismertetése szerint a leadott szavazatok 99,8 százalékos feldolgozottságánál a PP 123, a PSOE 90, a Podemos 69, a Ciudadanos pedig 40 mandátumot szerzett a 350 fős törvényhozásban. A többi 28 képviselői hely hat másik, kisebb párt között oszlik meg.

Amennyiben a további szavazatok nem változtatnak a most közzétett mandátumszámon,

a PP-nek 63-mal kevesebb képviselője lesz, mint az előző ciklusban.

A négy évvel ezelőtti választásokon a szavazatok 44,6 százalékát szerezték meg.

A 350 fős törvényhozásban a baloldali Podemosnak (Képesek vagyunk rá) 69 képviselője foglalhat helyet, míg a Ciudadanos nevű liberális középpárt 40 képviselője ülhet a parlamenti patkóban. Mindkét párt először indult a parlamenti választásokon.

A törvényhozásba a választásokon összesen 10 párt jutott be. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 9, a szintén katalán Demokrácia és Szabadság párt 8, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) 6 mandátumot szerzett. Az Egyesült Baloldal (IU) 2, a baszk EH Bildu 2 képviselői helyet nyert, a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség egy képviselőt delegálhat a nem végleges adatok szerint.

Ezzel az eredménnyel

megtört a konzervatívok és a szocialisták több mint 30 éven át tartó hegemóniája a spanyol belpolitikában.

A győztes párt nem szerezte meg a stabil kormányzóképes többséget a választásokon, ezért együttműködést kell keresnie a többi parlamenti párttal. Erre csaknem egy hónapja lesz, mert az új spanyol parlament január 14-én tartja alakuló ülését.

Mariano Rajoy, a parlamenti választásokon győztes konzervatív PP elnöke hétfő hajnalban a párt székháza előtt összegyűlt ünneplő tömegnek mondott beszédében kijelentette: Spanyolországnak stabil kormányra van szüksége, és aki megnyeri a választásokat, annak meg kell próbálnia stabil kormányt alakítania A politikus köszönetet mondott annak a több mint hétmillió választónak, akik szavazatukkal hozzájárultak, hogy a PP továbbra is az első számú politikai erő maradjon Spanyolországban.

Hirdetés

Beszélt arról, hogy kormányának az elmúlt négy évben nehéz döntéseket kellett meghozni, de még mindig sok a tennivaló, és fenn kell tartani az eddigi eredményeket, ezért olyan kormányra van szükség, amely kellő parlamenti felhatalmazással bír.

Elismerte, hogy a következő időszak sem lesz könnyű, és több párbeszédre, illetve megállapodásra lesz szükség.

Pedro Sánchez, a szocialista párt (PSOE) főtitkára, aki a listavezetők közül a legrövidebb beszédet mondta az eredmények megismerése után, a párt székházában tartott sajtótájékoztatón gratulált a választásokon nyertes konzervatív Néppártnak, és köszönetet mondott a pártjára szavazó több mint ötmillió választónak. „A demokrácia párbeszéd, vita, megegyezés, és a PSOE kész a párbeszédre, a vitára és a megegyezésre” – fogalmazott a politikus.

Pablo Iglesias a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) főtitkára a pártok vezetői közül elsőként értékelte sajtótájékoztatón a választási eredményeket. “Ma megszületett egy új Spanyolország” – mondta.

A politikus szerint a választások azt mutatják: ők az első számú politikai erő Katalóniában és Baszkföldön, és mint ilyen, az egyetlen, amely képes megoldani a területi feszültségeket. Hangsúlyozta, hogy „elkerülhetetlennek és halaszthatatlannak” tartja az alkotmány reformját, valamint a választási rendszer hozzáigazítását a spanyol „valósághoz”.

„A beletörődésnek vége” – jelentette ki Albert Rivera, a Ciudadanos nevű liberális középpárt elnöke, hangsúlyozva, hogy Spanyolországban a remény és az illúzió korszaka veszi kezdetét.
Felidézte, hogy majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt hozta meg azt a hatalmas és bátor döntést ez a katalán párt, hogy elindul az országos parlamenti választásokon, és most itt azt ünnepelhetik, hogy 3,5 millió ember rájuk szavazott.

„Bebizonyítottuk, hogy a politikai közép létezik” – mondta, és bejelentette: tervei között szerepel a szerintük igazságtalan választási törvény megváltoztatása, hogy minden leadott szavazat ugyanannyit érjen. Emellett munkaügyi és intézményi reformot is tervez a párt.
 

Hirdetés