Nagy a torlódás a magyar–román határon

Aki Romániába jön, a szokásosnál jóval hosszabb várakozási időre számítson.
Hirdetés

Több kilométeres kocsisor alakult ki a határátkelőknél Románia irányába, a várakozási idő több óra – ezt közölte a magyarországi Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján vasárnap.

A tájékoztatás szerint az ünnepekre hazatérő vendégmunkások nagy száma és a román hatóság által bevezetett fokozott határforgalmi ellenőrzés okozza a torlódást.

Az érintett határszakaszon kialakult helyzet előreláthatóan több napon át tart – írták a police.hu oldalon, amelyen rendszeresen közzéteszik az aktuális várakozási időt.
 
A román határrendőrség (IGPF) szerint a forgalom a napi átlag ötszörösére emelkedett: a szokásos 18 ezer helyett 92 ezer Romániába belépő utast regisztráltak szombaton. Románia nyugati határátkelői és a repülőterek a legzsúfoltabbak. Az IGPF szerint az átkelők teljes kapacitással üzemelnek, 3300 határrendőr áll szolgálatban és a román hatóságok „mindent megtesznek” a várakozási idő csökkentése érdekében. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy a kisebb határátkelőket igénybe véve járuljanak hozzá az átmenő forgalom egyenletesebb elosztásához a teljes magyar-román határszakaszon.
 
Az IGPF közleménye emlékeztet, hogy november óta mind a kilépő, mind a belépő oldalon minden uniós vagy nem uniós úti okmánnyal közlekedő utast ellenőriznek a román határrendőrök, hogy kiszűrjék azokat, akik konfliktusövezetekből érkeznek és „valós veszélyt jelenthetnek a hazai vagy nemzetközi biztonságra”.
 
A Mediafax hírügynökség szerint a két ország közötti egyetlen autópályás határátkelőn, Nagylaknál szombat éjszaka 15 kilométeres sor alakul ki. Az egyik román vendégmunkás arról számolt be a hírügynökségnek, hogy hat órájába került, amíg Németországból eljutott a román határra, ahol újabb hat órát kellett várakoznia, amíg beléphetett az országba.

Hirdetés