Olcsóbb lesz az áram

Január 1-től 3,5 százalékkal csökken a villamos energia ára a háztartási fogyasztóknak.
Hirdetés

Erről szerdán döntött az energiaár-szabályozó hatóság. A villamos energia árának csökkenése annak következtében vált lehetségessé, hogy a szállítási ára átlagban 12 százalékkal csökkent – mondta Niculae Havrilet, a hatóság elnöke.

Korábban 5 százalékos árcsökkenésről is szó volt, de azért döntöttek a csak 3,5 százalékos mérséklés mellett, mert a lakossági számlákat terhelő, megújuló energiát ösztönző, úgynevezett zöld tanúsítványok aránya nő.
 
A villamosenergia-számlákon szereplő költség egy részét a zöld tanúsítványok teszik ki. Ezek állami szubvenció nyomán keletkeznek, amivel az állam a megújuló energiákba beruházó vállalkozásokat segíti, a szubvenció egy részét pedig az ipari és a háztartási fogyasztókkal fizetteti meg.
 
A hatóság elnöke kifejtette, hogy a kormány ősszel több nagy ipari fogyasztót felmentett a zöld tanúsítványok egy részének kifizetése kötelezettsége alól, így a lakosságnak kell többet állnia. Ezért csökken a villamos energia ára csak 3,5 százalékkal – magyarázta. A kormány mintegy 35 stratégiai fontosságúnak tekintett ipari vállalatnak adott ilyen kedvezményt.

Hirdetés