Szenvedéllyel élünk, betegen

Az alkoholizáló romániai lakosság nagyobb része hétvégenként iszik, egynegyede hétköznaponként is.
Hirdetés

Az Országos Statisztikai Hivatal friss felmérése szerint a 15 éven felüli lakosság 57,2 %-a ivott alkoholt az elmúlt 12 hónapban, 19,2%-a mondta azt, hogy életében egy korty alkoholt sem fogyasztott. A felmérés keretében megkérdezett férfiak 72,6%-a, míg a nők 42,8%-a néz időnként a pohár fenekére. A leggyakoribb (83,9%) a 45 és 54 év közötti férfiak körében elterjedt az alkoholizálás.

A megkérdezettek 18,7%-a mondta azt, hogy legalább egyszer egy héten pusztítja az agysejtjeit alkohollal: 98,1% pénteken, szombaton vagy/és vasárnap, 76,5% hétköznaponként is.

Még egy érdekes adat, így a dohányzásellenes törvény apropóján:  a megkérdezettek 25 százaléka vallotta magát dohányosnak.

Ami az egészségmegőrzést illeti: négyből egy személy krónikus betegséggel küzd. A megkérdezetteknek kevesebb mint a fele járt orvosnál az elmúlt egy évben. A leggyakoribb betegség a magas vérnyomás, amely a megkérdezettek 17%-át érinti. Szintén gyakori a cukorbetegség és a hátgerincbetegség. 15% nyilatkozta azt, hogy orvosi kivizsgálás nélkül kezelte magát, elsősorban megfázás és fejfájás esetén. 9% sportol heti rendszerességgel. A felmérés eredménye szerint a lakosság 54%-a túlsúlyos.

Hirdetés

 

Hirdetés