A PNL nyerné a választásokat

Párttérkép: két nagy párt mellett sok kicsi.
Hirdetés

A PNL a legerősebb párt jelenleg Romániában, a biztos szavazók 40,1 százaléka szavazna rá, ha vasárnap parlamenti választásokat tartanának – derül ki az INSCOP legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A PSD a másik helyen áll 36,3 százalékkal. Az RMDSZ a harmadik helyen áll 5,2 százalékkal.

Fontos adat, hogy a megkérdezettek 27,6 százaléka nem döntötte el, milyen pártra szavazna, 10,5 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy nem menne el szavazni. Nem válaszolt vagy nem tudott válaszolni a megkérdezettek 6 százaléka.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a PNL-re a legnagyobb arányban, 50,7 százalékban a fiatalok (18-34 évesek) szavaznának, míg a PSD szavazótáborának 55,6 százaléka a 65 évesnél idősebb korosztályból kerül ki.

A PSD választóinak több mint a felének (50,4%) középfokú végzettsége sincs, a PNL esetében ez az arány csak 34,8 százalék.

Hirdetés

A PSD-re inkább a vidéken élők (42,6%), míg a PNL-re inkább a városi emberek (43,6%) szavaznának.

A megkérdezettek 36,2 százaléka megszavazna, 33,7 százaléka pedig elutasítana egy új pártot, attól függetlenül, ki alapítja.

A megkérdezettek 47,2 százaléka szerint Romániában új pártokra van szükség, de úgy gondolja, hogy kevés az esélyük a túlélésre.

Az INSCOP felmérése november 26. és december 2. között készült az Adevărul napilap megrendelésére, 1071 fős, országosan reprezentatív mintán, hibalehetősége plusz-mínusz 3 százalék.

Hirdetés