Verespatakig vezetnek egy elképesztő korrupciós ügy szálai

Herceg, izraeli és román tanácsadók, lapigazgató, üzletember, politikus – csak James Bond hiányzik a képletből.
Hirdetés

A sztori annyira szétágazó, hogy csak röviden ismertetjük.

Arról van szó, hogy a román királyi család egyik tagja, Paul herceg – aki peres úton elérte ugyan, hogy II. Károly román király unokájának minősüljön, de I. Mihály király nem ismerte el családtagnak – azt állítja, hogy örökösödési ágon, de egy 2001-ben megkötött adásvételi szerződés révén is őt illeti meg több, valamikor Ilona hercegnő – II. Károly király felesége – tulajdonában levő földterület és erdő.

Paul – polgári nevén Paul Lambrino – 2002-ben pert indított állítólagos örökségének visszaszolgáltatására, de nem járt sikerrel. Ezért egy kiterjed üzleti és politikai kapcsolatokkal rendelkező román üzletemberhez, Remus Truicához fordult segítségért. Truică korábban Adrian Năstase miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

Truică bevetette kapcsolatait,

így vált a bűnszövetkezet tagjává több izraeli és romániai nagykutya.

Benjamin Steinmetz milliárdos a Gabriel Resources cég egyik fő részvényese. Ez a cég birtokolja a Verespatakon aranybánya nyitását tervező Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) 80 százalékát. Tal Silberstein politikai tanácsadó, Simon Sevesz szintén. Utóbbi egyébként Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnök volt kabinetfőnöke, az egyik legnagyobb izraeli biztonsági cég létrehozója.

Tagja volt még a társaságnak Robert Roşu ügyvéd, aki korábban az RMGC Marius Marcovici, Călin Popescu Tăriceanu korábbi miniszterelnök tanácsadója, Claudiu Mateescu üzletember és Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című napilap igazgatója.

A csoport feladata az volt, hogy pénzzel, befolyással, köztisztviselők megvesztegetésével elérjék, hogy Paul herceg megkaphassa az igényelt javakat.

Hirdetés

Remus Truică nem mérte olcsón szolgáltatásait:

minden visszakapott tétel értékének 50-80 százalékát kérte Paultól.

A hercegnek sikerült megszereznie egy Bukarest melletti 28 hektáros terület tulajdonjogát, ez pedig 136 millió eurós kárt jelent.

A korrupcióellenes ügyészség lehallgatott telefonbeszélgetéseket hozott fel bizonyítékként, a csoport minden tagja gyanúsítottként szerepel az ügyben. Eddig öt személyt vettek őrizetbe, köztük Truicát és Andronicot.

Paul herceg neve egyébként felmerül a Viorel Hrebenciuc PSD-politikus ellen szintén illegális visszaszolgáltatások miatt folyó ügyekben is. Őt egyébként pénteken hallgatják ki a brassói DNA-nál.

Hirdetés