Kitiltatnák Romániából a „Nagy-Románia-tagadó” moldovai honatyát

Térképet tépsz? Ne mehess Romániába!
Hirdetés

Kitiltatná Romániából egy moldovai liberális honatya azon képviselőtársát, aki csütörtökön a parlamentben tépett össze egy 1930-as Nagy-Románia-térképet, amely a mai Moldova területét is magában foglalta. Alina Zotea Klaus Johannis román államfőnek írt levelében úgy véli: a szocialista Vlad Bătrîncea gesztusa súlyos sértés „a Prut mindkét partján élő románokkal szemben”, és az ilyen akciók mind az álla, mind polgárainak imázsát súlyosan károsítják. Ezért arra kéri a román államfőt, hogy kezdeményezze Bătrîncea nemkívánatos személlyé nyilvánítását Romániában.

Marius Lazurca, Románia chișinăui nagykövete ugyanakkor higgadtabban állt az ügyhöz: szerinte a térkép széttépése nem érinti Romániát, az egyszerűen a moldovai belpolitikához kapcsolódik.

Mint megírtuk, Bătrâncea, aki a Moszkva-párti szocialisták képviselője, az ellen tiltakozott ezzel a gesztussal, hogy az oktatási miniszter elrendelte a Nagy-Románia térképek terjesztését az iskolákban. Szerinte nem szabad engedni, hogy a gyerekeket veszélynek tegyék ki, illetve azt, hogy más államokat szolgáló érdekcsoportok unionista propagandát fejtsenek ki
 

Hirdetés