Jön az EU új határőrizeti szerve – a jelenlegi túl gyenge

A tagállamok tiltakozása ellenére is megvédené az Unió határait.
Hirdetés

A jelenlegi Frontex helyett az Európai Bizottság egy olyan állandó határőrizeti szerv létrehozását javasolja, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét, akkor is, ha valamely tagállam kormánya ezt ellenzi – írta pénteken a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint ez lenne

a nemzetállami szuverenitási hatáskörök legjelentősebb átcsoportosítása az euró születése óta.

A lap az általa látott dokumentumokra, illetve EU-illetékesektől származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a bizottság már a jövő héten előterjeszti javaslatát, amelynek alapján a Frontex külső határellenőrzési szervezetet egy új, parti őrséggel kiegészített állandó határőrizeti erő váltaná fel.

Ennek az egységnek a bevetésében az Európai Bizottságé lenne az utolsó szó. Várhatóan ez lesz az új szabályozás legvitatottabb eleme, ugyanis a brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján. Ez a schengeni térség nem EU-tag országaira, például Norvégiára is vonatkozna.

Hirdetés

A tagországokkal konzultálnának ugyan,

de a tagállami kormányoknak nem lenne joguk egyoldalúan vétót emelni egy-egy telepítési döntés ellen.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa a lapnak kijelentette: a menekültválság megmutatta az EU jelenlegi határrendészeti rendszere, vagyis a Frontex korlátait. Avramopulosz szerint az új határőrizeti egység és parti őrség Schengen megvédését és erősítését szolgálná.

Hirdetés