Ismét lesz székely kongresszus!

Nem is tudta, hogy volt? Nem csoda, eddig kettőt tartottak: 1902-ben és 2002-ben.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra készül, hogy 2016-ban megszervezi a harmadik székely kongresszust – Izsák Balázs, az SZNT elnöke jelentette be pénteken egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.

Aki afféle székely nemzetgyűlést vizionál, 

sok zászlóval és gyújtó hangú szónoklatokkal, ahol kikiáltják a Székelyföld önrendelkezést, azt ki kell ábrándítanunk. Az esemény, Izsák Balázs szavai alapján, inkább konferenciának nevezhető. Az SZNT-elnök szerint ugyanis a rendezvénnyel a tudományos elitet kívánják megszólítani, ezért arra kérte a Székelyfölddel foglalkozó kutatókat, hogy már most kezdjenek készülni a seregszemlére.
 

„Meg tudna-e élni a saját erőforrásaiból az autonóm Székelyföld?  

Mi most a régió valós gazdasági helyzete? Székelyföld értékei milyen arányban vannak helyi tulajdonban? Mit kell tenni azért, hogy a gazdasági fejlődés ne változtassa meg Székelyföld arculatát?” – sorolta azokat a kérdéseket, amelyekre a kongresszusnak kellene tudományos választ adnia.
 
Izsák Balázs elmondta, az első székely kongresszust 1902-ben tartották, és ennek a centenáriumán, 2002-ben tartottak hasonló célú Székelyföld-konferenciát. Úgy vélte, a harmadik kongresszust a 2016-os év végén kellene megtartani, és annak a Sapientia Tudományegyetem adhatna otthont. Mivel a székelységgel foglalkozó szakma nemcsak Székelyföldön él, ezért számítanak az Erdélyben, Magyarországon és a nagyvilágban élő kutatókra is.
 

Az SZNT elnöke 2016-ot a székely székek évének nyilvánította,  

az SZNT azt szorgalmazza, hogy önkormányzati társulásokként hozzák létre a székely székeket, és ezáltal elindul az a folyamat, amelynek a széki autonómia helyreállítása a célja. A székelyföldi önkormányzatoktól azt várja az SZNT, hogy erősítsék a széki öntudatot. Az MTI kérdésére Izsák elmondta, az SZNT továbbra is célokat, elveket és értékeket támogat, nem pedig jelölteket – a jelölteknek azonban lehetőségük lesz csatlakozni az SZNT által megfogalmazott célokhoz.

Hirdetés