Európa kultfővárosa: Kolozsvár továbbjutott, Sepsiszentgyörgy nem

Négy romániai város került a címért folyó megmérettetés döntőjébe.
Hirdetés

Az Európai Kulturális Főváros zsűrije bejelentette a döntőbe jutott romániai városok rövid listáját. Ezek szerint

négy város pályázhat a címért: Kolozsvár, Bukarest, Temesvár és Nagybánya.

Mint látható, Sepsiszentgyörgy kiesett a megmérettetésből. Hogy a megnevezett városok közül melyiké lesz a cím 2021-ben, az jövőre fog eldőlni.

Szakáts István, a Kolozsvár – Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület igazgatótanácsának tagja portálunknak elmondta: gőzerővel állnak neki a pályázat feljavításának, a promóciós kampánynak, új közpolitikák és kultúrafinanszírozási mechanizmusok kidolgozásának. A szakember nagyon sajnálja, hogy Sepsiszentgyörgy nem került be a végső válogatásba, állítása szerint jobban izgult érte, mint Kolozsvárért.

A bukaresti kulturális minisztériumban pénteken tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a zsűri tagjai kihirdették azon városok listáját, amelyek eséllyel pályázhatnak a címre.

Romániából összesen tizennégy város pályázott,

most ezek közül választották ki a négy jelöltet, amelyek tovább versenyeznek.

Az előválogatáson továbbjutottak nevét Steve Green, a zsűri elnöke jelentette be – írja az MTI. A négy városon – és a már említett Sepsiszentgyörgyön – kívül Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Arad, Bákó, Brassó, Brăila, Craiova, Iași és Suceava pályázott még.

Hirdetés

Az előzsűrizés eredményét azt követően jelentették be, hogy az előző két napon meghallgatták a pályázatok szóbeli bemutatását. A tizenkét tagú bizottság tíz tagját az Európai Unió különböző intézményei jelölték.

A zsűri arra kérte a versenyben maradt városok képviselőit, hogy egészítsék ki és tegyék jobbá pályázataikat, hiszen

a következő megmérettetés augusztus és szeptember között lesz.

Így várhatóan 2016 szeptemberében hirdetik ki a győztes romániai várost, amely 2021-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti.

Abban az évben Románia mellett egy görög város, valamint az EU-tagságra pályázó Szerbia és Montenegró egyik települése viselheti a címet. 

Hirdetés