Cioloş: tényleg nem adunk pénzt templomépítésre

A miniszterelnök szerint az, hogy nyugtatgatta a pátriárkát, nem jelenti azt, hogy meggondolták magukat.
Hirdetés

Dacian Cioloş miniszterelnök továbbra is állítja: a jövő évi költségvetésből nem jut pénz templomépítésre és -felújításra. Mintta azt követően, hogy a költségvetésben eredetileg nem szerepelt ilyen tétel, nem ő hívta volna fel Daniel ortodox pátriárkát, hogy megnyugtassa: a lehetőséghez mérten ugyan, de igyekeznek pénzt folyósítani az egyházi beruházásokra.

Szerda este ugyanakkor azt mondta: a költségvetés helyzete nem tette lehetővé állami pénzek kiutalását templomépítésre, tekintettel a megszorításokra.

Rámutatott: az egyházi alkalmazottak bérének kifizetésére már szerepel egy elkülönített összeg a költségvetésben. „Ugyanakkor az, hogy nem különítettünk el pénzt, nem jelenti azt, hogy nem fontosak a templomokat érintő beruházások. De úgy gondolom, itt fontos lenne a hívek és a helyi önkormányzatok hozzájárulása is” – mutatott rá a kormányfő.

Hozzátette: a helyi önkormányzatok képesek a legjobban eldönteni, milyen beruházások fontosak a helyi közösségek számára, és melyek nem, és megismételte: a költségvetés jelenlegi helyzete nem teszi lehetővé a templomépítések támogatását. Egyúttal azt is elmondta, a Daniel ortodox pátriárkával folytatott egyeztetés során arra is felhívta az egyházfő figyelmét, hogy az egyház is jobban kivehetné a részét a szociális jellegű tevékenységekből.

A miniszterelnök szerint túl kell lépni azon a feszültségen, amelyet az egyházak finanszírozásának kérdése gerjesztett, és elmondta: a pátriárkával folytatott beszélgetés során közölte, a kormány az összes egyházzal hajlandó együttműködni, de megérti azokat az elvárásokat is, miszerint a költségvetési pénzeket hatékonyan és átlátható módon kell elkölteni.

Hirdetés

Az, hogy a kormány nem adna pénzt templomépítésre, pénteken derült ki.

A miniszterelnök ugyanakkor már két nappal később igyekezett telefonon megnyugtatni a pátriárkát.

Hirdetés