A Kolozsvári Magyar Napok a harmadik legnépszerűbb fesztivál

Kolozsvár kulturális életét felmérő közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a kincses városban nem hallgatnak manelét.
Hirdetés

Az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Kolozsvár lakosságának kultúrafogyasztási szokásait vizsgálta meg az IRES közvélemény-kutató intézet. A reprezentatív felmérésből az is kiderül, hogy milyen zenét hallgatnak a kolozsváriak, melyik kulturális intézményeket látogatják, és mennyi pénzt fordítanak művelődésre. A 2015. márciusában végzett telefonos felmérés keretében összesen 1096 alanyt kérdeztek, az alsó korhatár 16 év volt. A hibaszázalék +-3 százalék. De lássuk a részleteket!

Melyik Kolozsvár legreprezentatívabb kulturális szimbóluma? A megkérdezettek 18%-a szerint a Román Nemzeti Színház, 11%-a szerint pedig a Főtér és a Mátyás-szobor. Mindössze 4-4 százaléknyian gondolják azt, hogy a Bocskai (Avram Iancu) tér, az ortodox katedrális, illetve a Szent Mihály-templom Kolozsvár legfontosabb jelképe.  A megkérdezettek többsége legszívesebben komédiát (28%) vagy akciófilmet (22%) néz a mozikban, és román könnyűzenét (21%), népzenét (16%) és rockot (11%) hallgat. Csupán a megkérdezettek 1%-a vallotta be, hogy szereti a manelét (meggyőződésünk, hogy ennél sokkal több a látens manelista – szerk. megj.). 87% mondta azt, hogy hallott már annak a lehetőségéről, hogy adója 2%-át felajánlhatja intézményeknek, szervezeteknek, alapítványoknak, 66% válaszolta azt, hogy élt már a lehetőséggel.

Ami a kultúrafogyasztási szokásokat illeti: a megkérdezettek 9%-a sohasem járt kulturális eseményen, 12%-a nyilatkozta azt, hogy egyszer egy évben megy el rendezvényre. 57% évente, 17% havonta, 4% pedig hetente több alkalommal jár el. A leggyakoribb ok, ami miatt távol maradnak a kulturális élettől az – meglepő módon – nem a pénz- (5%), hanem az időhiány (30%).  A leggyakrabban látogatott intézmény egyébként a botanikus kert, ezt követi a Román Nemzeti Színház. A megkérdezettek 11%-a nyilatkozta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban járt a Magyar Állami Operában, 9%-a Magyar Állami Színházban.

A megkérdezettek 84%-a hallott arról, hogy Kolozsvár 2021-ben megpályázza Európa Kulturális Fővárosa címet, 56%-a nagyon jó ötletnek tartja, 38%-a biztos abban, hogy a város elnyeri a címet. Több kérdés konkrét kulturális eseményekhez, köztük a Kolozsvári Magyar Napokhoz kapcsolódott. A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezettek 69%-a hallott már a magyar közösség legnagyobb rendezvényéről, 9% részt vett már legalább egyszer rajta, 21% többször is. 32% nyilatkozta azt, hogy jövőre is részt vesz a Magyar Napokon.

A sötétzöld szín a többszöri,a világoszöld az egyszeri részvételt jelzi. A sárga szín azt jelöli, hányan válaszolták azt, hogy soha nem vettek részt az illető rendezvényen.

A legismertebb kulturális esemény egyébként a városnapok, a TIFF, illetve a Kolozsvári Magyar Napok. Emil Boc polgármester kedvenc rendezvényét, az Untold Fesztivált mindössze 26 százaléknyian ismerik, és a megkérdezettek 2% vett is részt rajta.

 

Hirdetés