DIICOT: öngyilkos terrorista akart lenni a román IÁ-szimpatizáns

Meglehetősen kemény vádakat fogalmaz meg a terrorellenes ügyészség.
Hirdetés

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet mártírja akart lenni a terrorellenes ügyészség (DIICOT) szerint az a 17 éves craiovai fiú, akit kedden állítottak elő kihallgatásra az ügyészség bukaresti központjába. A mintegy kétórás kihallgatást követően 24 órára őrizetbe is vették.

A fiú beleegyezett, hogy szerdán pszichiátriai vizsgálatnak vessék alá, hogy megbizonyosodjanak arról, teljes mértékben értelmi képességei birtokában van-e.

Mivel fiatalkorú, a kihallgatás során is jelen volt egy pszichológus.

A DIICOT ügyészeinek állítása szerint a fiatal hajlandónak mutatkozott arra, hogy az IÁ mártírjává váljon, vagy azáltal, hogy elutazott volna azokra a területekre, ahol a terrorszervezet tevékenykedik, vagy úgy, hogy a dzsihadisták utasítására öngyilkos merényletet követett volna el Európában.

A DIICOT fundamentalista iszlamista propaganda terjesztésének gyanúja miatt indított eljárást ellene.

A vádirat szerint a fiatal gyorsan végig haladt a radikalizálódás fokozatain, az iszlám vallásara áttérve csatlakozott az Iszlám Állam által képviselt radikális iszlamista és dzsihadista eszmékhez, saját kötelességeként elfogadva a terrorista cselekedetek elkövetését.

Hirdetés

Annak érdekében, hogy további híveket szerezzen az ilyen jellegű cselekedetek számára, rendszeresen terjesztette az internetes fórumokon az IÁ propagandáját.

A DIICOT szerint a fiatal az iszlámra való áttérést követően teljesen elfordult a családjától és a társadalomtól, és az Iszlám állam céljaival azonosult.

A magához hasonló nézeteket valló radikálisokkal folytatott internetes párbeszédekből kiderül: fegyverek, golyóálló mellények beszerzéséről, valamint bombakészítésről értekeztek.
 

Hirdetés